Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα δισκάκι μυστικά: Όταν οι Floyd ήταν πέντε…

Εικόνα του άρθρου Ένα δισκάκι μυστικά: Όταν οι Floyd ήταν πέντε…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/07/2018, 15:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Saucerful of Secrets είναι το δεύτερο άλμπουμ των Pink Floyd, μετά το Piper at the gates of Dawn, αλλά είναι όμως εκείνο από όπου ξεκίνησαν όλα.

Ήδη, από το 1967 η μπάντα είχε ένα αποκαλυπτικό άλμπουμ και το βασικό της μυαλό να κινείται στη λεπτή γραμμή μεταξύ ευφυίας και παράκρουσης. Ο Σιντ Μπάρετ ήταν ξεκάθαρα προκλητικός ήδη, αλλά το 1968 πια η κατάσταση είχε ξεφύγει.

Σε μια συναυλία της πρώτης περιοδείας του γκρουπ στις ΗΠΑ, ξεκούρδισε κατά τη διάρκεια του σετ την κιθάρα του. Ο κόσμος θεώρησε ότι ήταν ένα κομμάτι της γενικότερης περφόρμανς, αλλά η υπόλοιπη μπάντα ήταν μάλλον έκπληκτη.

Η προσθήκη ενός κιθαρίστα έμοιαζε αναπόδραστη. Αυτός, δεν ήταν άλλος από τον Ντέιβιντ Γκίλμορ, του από κάθε άποψη χαρισματικού τύπου από το Κέμπριτζ, τον οποίο γνώριζε ήδη ο ντράμερ της μπάντας Νικ Μέισον.

Ο Γκίλμορ, 22 χρονών τότε δέχτηκε και έτσι, για ένα πολύ μικρό διάστημα οι Pink Floyd ήταν πέντε: Ο Γκίλμορ, ο Μέισον, ο Γουότερς, ο Ράιτ και ο Μπάρετ. Αυτή είναι η σύνθεση που ηχογράφησε το Saucerful of secrets, το οποίο παρεμπιπτόντως δεν είναι και από τα κορυφαία άλμπουμ της μπάντας.

Ήταν όμως σημαδιακό από κάθε άποψη και συνόδεψε την τεράστια μπάντα μέχρι το τέλος της. Κομμάτια των… κομματιών, περιείχαν το «DNA των Floyd» και πέρασαν αυτούσια σε μετέπειτα δουλειές τους. Η αίσθηση ότι η εποχή Μπάρετ φεύγει και η εποχή Γουότερς έρχεται, ήταν πιο δυνατή από ποτέ και ανάμεσα στις συνθέσεις, το Set the controls at the heart for the sun στέκει σαν μονόλιθος της σύγχρονης μουσικής.

Από τις 6 Απριλίου ήδη είχε ανακοινωθεί επίσημα η αποχώρηση του Μπάρετ από τους Floyd. Το Saucerful of secrets κυκλοφόρησε στις 29 Ιουνίου του ίδιου έτους. Οι Floyd και η μουσική γενικά, είχαν ακόμα ένα κομβικό σημείο στην ιστορία τους.


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back