Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΗΠΕΙΡΟΣ

Ένα διεκδικητικό πλαίσιο για την επόμενη μέρα

Εικόνα του άρθρου Ένα διεκδικητικό πλαίσιο για την επόμενη μέρα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/12/2021, 20:08
ΗΠΕΙΡΟΣ

Οι ζημιές που προκλήθηκαν σε υποδομές και όχι μόνο από τα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων καιρών, αποτελούν για τους Δήμους μια καλή αφορμή για να ανοίξει ένα μεγάλο ζήτημα: αυτό της πιο ουσιαστικής βοήθειας από την πολιτεία για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των όποιων ζημιών οφείλονται σε κακοκαιρία και φυσικά φαινόμενα.

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Ηπείρου, μετά από έκτακτη συνεδρίασή της, στην οποία κλήθηκαν να συμμετάσχουν και δήμαρχοι που δεν είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ζητά να υπάρξει ένα ξεχωριστό χρηματοδοτικό εργαλείο, με το δεδομένο ότι η κήρυξη των Δήμων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά από μια καταστροφή, δεν ωφελεί καθόλου. Κι αυτό επειδή για παλιότερες ζημιές, οι Δήμοι δεν έχουν πάρει έως σήμερα ούτε ένα ευρώ, όπως ειπώθηκε. Eπιπλέον, δεν είναι λίγες οι φορές που η κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης είχε μικροπολιτικό χαρακτήρα.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ, ο δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, στην εισήγησή του, ανέφερε ότι «για τις ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα, η χώρα μας δαπανά κάθε χρόνο, περισσότερα χρήματα από κάθε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, απαίτηση των δημάρχων είναι να προβλεφθεί άμεσα μια γενναία χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών προς κάθε Δήμο που υπέστη ζημιές και σε δεύτερη φάση να θεσμοθετηθεί ένας πάγιος πόρος που θα εντάσσεται στον ετήσιο προϋπολογισμό των Δήμων, για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Πρόθεση επίσης της ΠΕΔ Ηπείρου είναι η δημιουργία ενός παρατηρητηρίου καταγραφής και αποκατάστασης ζημιών. Η ΠΕΔ προτείνει επίσης την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ήπειρο, εφόσον το ύψος των ζημιών που θα καταγράψουν οι Δήμοι, με την προσθήκη αυτών που θα αναφέρει η Περιφέρεια Ηπείρου, πληροί την προϋπόθεση του 1,5% του ΑΕΠ της Περιφέρειας, για την ενεργοποίηση του Ταμείου.

Παράλληλα, απαιτεί την πρόσληψη προσωπικού για τη στελέχωση των γραφείων ή τμημάτων Πολιτικής Προστασίας, ανάλογα με τη δυναμικότητα των Δήμων, όπως έχει νομοθετηθεί χωρίς να εφαρμοστεί ως σήμερα. «Δεν νοείται Πολιτική Προστασία με έναν δήμαρχο και έναν αντιδήμαρχο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντακαλέτσης.

Στο διεκδικητικό πλαίσιο των Δήμων, βρίσκονται ακόμα η διάθεση σύγχρονου εξοπλισμού από την πολιτεία και ο έλεγχος της στατικότητας των γεφυριών, σύγχρονων και πέτρινων. Η ΠΕΔ αποφάσισε ακόμη να κινήσει νομική διαδικασία κατά της ΔΕΔΔΗΕ, του ΟΤΕ και της ΕΡΤ ή της DIGEA για τις συχνές βλάβες στα δίκτυα κοινής ωφελείας ρεύματος και τηλεπικοινωνιών αλλά και για το ανύπαρκτο τηλεοπτικό σήμα σε πολλές απομακρυσμένες περιοχές της Ηπείρου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back