ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα δημοτικό κτίριο γίνεται «τοπικό ιατρείο»

Εικόνα του άρθρου Ένα δημοτικό κτίριο γίνεται «τοπικό ιατρείο»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/01/2018, 13:54
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), που φιλοδοξούν να αποφορτίσουν τα νοσοκομεία από τη… μεγάλη κίνηση, του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας περιμένουν και τα Γιάννενα. Όπως έχει ανακοινωθεί, σε αυτή τη φάση θα δημιουργηθούν πέντε από έξι «τοπικά ιατρεία». Πριν από λίγες μέρες, η 6η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) προχώρησε στην ανάρτηση των οριστικών αποτελεσμάτων για την πρόσληψη προσωπικού. Στις ΤΟΜΥ των Ιωαννίνων, θα απασχοληθούν προς το παρόν 57 άτομα (γιατροί, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, επισκέπτες υγείας, διοικητικό προσωπικό).

Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες για τη στέγαση των «τοπικών ιατρείων»-ένα εγχείρημα κάθε άλλο παρά εύκολο. Για τον λόγο αυτόν, το υπουργείο Υγείας είχε ζητήσει τη συνδρομή των Δήμων.

Το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων αποφάσισε κατά τη χτεσινή του συνεδρίαση να εγκρίνει την παραχώρηση ενός κτιρίου στη Ναπ. Ζέρβα (εκεί που στεγαζόταν μέχρι πριν λίγους μήνες το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών). Ωστόσο, υπήρξαν κάποιοι προβληματισμοί εκ μέρους της αντιπολίτευσης για τη δωρεάν παραχώρηση του κτιρίου στην 6η ΥΠΕ, με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα να θέτει επί τάπητος δύο παραμέτρους της όλης υπόθεσης. «Καλό είναι να βοηθάμε τέτοιες πρωτοβουλίες του κράτους» ήταν η πρώτη παράμετρος.

 Η δεύτερη παράμετρος έχει να κάνει με… διαπραγματεύσεις. Στην ουσία, η δημοτική αρχή επιδιώκει να επιδείξει καλή πρόθεση, δεδομένου ότι, όπως έγινε γνωστό χτες, ο Δήμος χρωστάει ένα μεγάλο ποσό στην 6η ΥΠΕ. Ένα ποσό που προέρχεται από μισθώματα που δεν καταβλήθηκαν ποτέ για το εργοτάξιο του Δήμου το οποίο βρίσκεται εδώ και δεκαετίες στην παραλίμνια περιοχή δίπλα από τον Άγιο Νικόλαο Κοπάνων.

Πίσω στις ΤΟΜΥ, αυτές, όταν λειτουργήσουν, θα λειτουργούν μόνο τις καθημερινές και σε δύο βάρδιες. Για την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες απαραίτητη θα είναι η εγγραφή αυτών στις ΤΟΜΥ της περιοχής τους. Για τα πρώτα τέσσερα χρόνια της  λειτουργίας των ιατρείων αυτών, τα έξοδα θα καλύπτονται από ευρωπαϊκούς πόρους και στη συνέχεια από τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back