ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα βήμα πριν το εργοστάσιο των 40 εκατ. ευρώ

Εικόνα του άρθρου Ένα βήμα πριν το εργοστάσιο των 40 εκατ. ευρώ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/05/2017, 19:01
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μετά από αρκετό καιρό, κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο στην υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων. Το Ελεγκτικό Συνέδριο έδωσε το πράσινο φως για την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και της εταιρίας «Αειφορική Ηπείρου-Μονοπρόσωπη Εταιρεία Ειδικού Σκοπού», η οποία έχει συσταθεί από τον ιδιωτικό φορέα σύμπραξης «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή», για την κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης. «Πρόκειται για την αίσια κατάληξη μιας επίπονης, πολυετούς και εξαντλητικής διαδικασίας την οποία έφερε εις πέρας με απόλυτη επιτυχία η περιφερειακή αρχή, παρά τις δυσκολίες που κατά καιρούς προέκυψαν» σημειώνει με νόημα σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Ηπείρου, παραπέμποντας σε εκείνες τις εποχές που η κυβέρνηση δεν έβλεπε με «καλό μάτι» τις διαδικασίες Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). 

Μετά το «ναι» του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το επόμενο βήμα είναι η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ των δύο εμπλεκόμενων μερών.  Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο σχέδιο σύμβασης, η εταιρία θα είναι υπεύθυνη για την κατασκευή και τη λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων για 27 χρόνια. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου είναι 18 μήνες. 

Η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων θα κατασκευαστεί σε έκταση 118 στρεμμάτων στο Ελευθεροχώρι, κοντά στην Εγνατία οδό. Θα αποτελείται από δύο «κομμάτια»: το ένα διαχείρισης σύμμεικτων αποβλήτων και το άλλο διαχείρισης προδιαλεγμένων οργανικών (βιοαπόβλητα). Στη μονάδα θα γίνεται η επεξεργασία τουλάχιστον 80.000 τόνων ετησίως με δύο μεθόδους, της μηχανικής ανακύκλωσης για την ανάκτηση των ανακυκλώσιμων υλικών και της αερόβιας κομποστοποίησης για το υπόλοιπο των απορριμμάτων. Στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (στους οποίους θα μετατραπούν οι ΧΥΤΑ), θα οδηγείται έως το 32% των σύμμεικτων απορριμμάτων.

Το κόστος της κατασκευής του έργου ανέρχεται σε 33 εκατομμύρια, από τα οποία τα 20 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) και τα 13 εκατ. ευρώ από την εταιρία. Τη λειτουργία της μονάδας θα συμπληρώσει και άλλη μια επένδυση, ύψους 7 εκατ.ευρώ, η οποία αφορά την παραγωγή ενέργειας από τα απορρίμματα. Το κόστος αυτό θα καλυφθεί αποκλειστικά από τον ιδιώτη. 

Όσον αφορά το κόστος για τους δήμους και κατ’επέκταση για τους πολίτες, αυτοί θα κληθούν να πληρώσουν 45 ευρώ τον τόνο. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back