ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα ανοιχτό «μουσείο» με ιστορίες

Εικόνα του άρθρου Ένα ανοιχτό «μουσείο» με ιστορίες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/11/2019, 18:01
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κυριακή πρωί: Στη σκηνή του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, μαθητές από τέσσερα Δημοτικά Σχολεία (1ο, 2ο Πειραματικό, 7ο και 26ο) και δύο Γυμνάσιο (2ο και 3ο) παρουσιάζουν δραματοποιημένα κείμενα που βασίζονται σε αφηγήσεις παππούδων τους, συγγενών τους, μεγαλύτερων ανθρώπων για τον τόπο τους. Σε ιστορίες του παρελθόντος, με διαφορετικές γενιές να συναντώνται και να αλληλεπιδρούν.

Αυτή η συνάντηση αποτελεί επί της ουσίας και μια «μαγιά» για ένα φιλόδοξο διακρατικό έργο με τον τίτλο «Palimpsest», η παρουσίαση του οποίου έγινε στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας». Στο «Palimpsest», με χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα συνεργασίας Interreg «Ελλάδα-Ιταλία», συμμετέχουν ως εταίροι η Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Ιωαννιτών, το Πανεπιστήμιο του Μπάρι και η Επαρχία Λέτσε, με τη Σχολή Καλών Τεχνών να είναι ο επικεφαλής εταίρος. 

Το έργο αυτό επιδιώκει την εκ νέου ένταξη στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς στην πόλη με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών και να αναπτύξει μια διαδραστική, ανοιχτή εμπειρία μουσείου σε δημόσιους χώρους.

«Στην πόλη των Ιωαννίνων υπάρχει πολλή πληροφορία από το παρελθόν, χαμένη σε επίπεδα που νομίζαμε ότι είχαν σβηστεί οριστικά. Ευτυχώς μπορούμε να τα ανακτήσουμε με τη βοήθεια των παλαιότερων που συνεργάζονται με τους νεότερους» ανέφερε η καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Πολυξένη Μάντζου, συνεργάτης και υπεύθυνη επικοινωνίας του προγράμματος.

Το πρώτο στάδιο του προγράμματος, ήταν η συλλογή ιστοριών, με την επεξεργασία του υλικού να αναλαμβάνει διεπιστημονική ομάδα. Όπως είπε ο κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών και καθηγητής Ξενοφών Μπήτσικας, το έργο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο ανάπτυξης ενός λογισμικού και μιας ψηφιακής πλατφόρμας, ενώ αναζητούνται και τα κατάλληλα σημεία στην πόλη των Ιωαννίνων για την υλοποίηση των εικαστικών παρεμβάσεων. Το επόμενο στάδιο, είναι οι εικαστικές εγκαταστάσεις σε άυλο επίπεδο (είτε ένας ήχος είτε προβολές…), τις οποίες θα «ενεργοποιούν» οι επισκέπτες-χρήστες.

Τις ιστορίες-αφηγήσεις θα τις επεξεργαστούν εικαστικοί. Η επιλογή των καλλιτεχνών θα γίνει μέσα από διαγωνισμό. Οι ιστορίες θα επιστρέψουν στην πόλη μέσα από την τέχνη και με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών. Σημειωτέον ότι η πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί, θα είναι διαδραστική, θα  έχει τη δυνατότητα να υποδέχεται κι άλλες ιστορίες-αφηγήσεις για την πόλη και τους ανθρώπους της.

«Το δικό μας μουσείο θα είναι φτιαγμένο με άυλες ιστορίες που συλλέχτηκαν και ερμηνεύτηκαν» είπε η κ. Μάντζου, ένα μουσείο ανοιχτό, σε δημόσιους χώρους, κι όχι σε ένα κτίριο.

Στην εκδήλωση παρουσίασης του έργου Palimpsest, μίλησε εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου η Σοφία Τριάντου, υπάλληλος με εμπειρία στην υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Η κ. Τριάντου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας για την υλοποίηση του έργου, ευχαριστώντας όλους εκείνους τους εκπαιδευτικούς που συνεργάστηκαν.

Χαιρετισμούς έκαναν ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ και ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Σιαράβας, οι οποίοι έκαναν λόγο για ένα «καινοτόμο έργο».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back