ΡΕΤΡΟ-TA ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Ένα ανάγλυφο στα Γιάννενα, τότε και τώρα

Εικόνα του άρθρου Ένα ανάγλυφο στα Γιάννενα, τότε και τώρα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/07/2022, 00:00
ΡΕΤΡΟ-TA ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Ένα από τα λιγότερο (έως καθόλου) αλλαγμένα κτίρια στα Γιάννενα, είναι αυτό της Τράπεζας της Ελλάδας που έφτιαξε στη δεκαετία του ’60 ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Κανάκης.

Κάπου στα μέσα της δεκαετίας, οι πολίτες συγκεντρώθηκαν για να δούνε τον σαντορινιό ζωγράφο και γλύπτη Πάρι Πρέκα, ανεβασμένο σε μια σκάλα, να τελειοποιεί τη σύνθεσή του «Πύρρος και Δωδώνη» στην πρόσοψη της τράπεζας.

Η διαφοροποίηση μορφών και φόντου έγινε με την τεχνική της εγκαυστικής. Κατά την περίοδο της Χούντας, στο εικαστικό αυτό έργο έγιναν διάφορες επεμβάσεις οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα να χαθεί το χρώμα της εγκαυστικής. Η ουσιαστική αποκατάσταση της σύνθεσης` έγινε προς τα τέλη της δεκαετίας του ’90.

  

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:


Η ιδέα, είναι να δούμε τη σημερινή εικόνα των Ιωαννίνων με   «θραύσματα» του παρελθόντος, μέσα από φωτογραφίες του σήμερα, στα σημεία  που τραβήχτηκαν παλιότερες φωτογραφίες. Κάποιες εξ αυτών, έχουν αποτυπώσει σημεία που δεν υπάρχουν πια, κάποιες άλλες όμως  δείχνουν ότι παρά το πέρασμα των χρόνων, η πόλη διατηρεί αρκετά  από τα σημεία αναφοράς της με διαχρονικό τρόπο.

Δείτε εδώ τα υπόλοιπα φωτομοντάζ της στήλης "Τα Γιάννενα τότε και τώρα"

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back