ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Εμβολιασμοί με «χαλαρό» πρόγραμμα

Εικόνα του άρθρου Εμβολιασμοί με «χαλαρό» πρόγραμμα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/01/2021, 11:42
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στα Γιάννενα, ο εμβολιασμός των ιδιωτών γιατρών ξεκίνησε μια μέρα πριν από την υπόλοιπη χώρα.

Την Τρίτη κιόλας έγιναν οι πρώτοι εμβολιασμοί, με άδεια της 6ης ΥΠΕ, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, από λίστα γιατρών που χρησιμοποίησε ο Ιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων.

Οι εύλογες απορίες δεν είναι για τον εμβολιασμό καθαυτό, καθώς οι γιατροί πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα, αλλά για τον προγραμματισμό που υπάρχει, αν αυτός καταστρατηγείται και τι θα γίνει τελικά όταν έρθουν οι 2 εκατ. δόσεις που υπολογίζει η κυβέρνηση τον Μάρτιο και οι οργανωτικές απαιτήσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες.

Το θέμα έχει ως εξής: Στην αρχή της εβδομάδας βρέθηκε «διαθεσιμότητα κάποιων δόσεων» στα Γιάννενα. Αυτές, προορίζονταν για υγειονομικούς, αλλά τα ραντεβού αναβλήθηκαν, οπότε δημιουργήθηκε ένα μικρό «περίσσευμα». Γιατί αποφασίστηκε να διατεθούν με το συγκεκριμένο τρόπο μετά, θα πρέπει να το εξηγήσει η 6η ΥΠΕ.

Καθώς τα εμβόλια έχουν πολύ σύντομη ημερομηνία λήξης και αυτή τη στιγμή, μόνο σε επάρκεια δεν βρίσκονται στην Ελλάδα, η απόφαση για άμεση χορήγησή τους ήταν λογική. Ωστόσο, η ευπάθεια και η περιορισμένη διαθεσιμότητα επιβάλλει την ακρίβεια στον προγραμματισμό, η οποία δεν υπάρχει, αυτή τη στιγμή, για έναν ακόμα λόγο: για την αξιοπιστία του συστήματος διαχείρισης των εμβολιασμών.

Διαβάστε ακόμα: Έρχεται πλατφόρμα παραλαβής-χρήσης εμβολίων

Αυτό που δημιουργεί «σκιές» όμως και προκάλεσε την αντίδραση, τόσο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων, ήταν ο τρόπος.

Η οργάνωση αυτή τη στιγμή, δεν είναι και η καλύτερη.  Οι ιδιώτες ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί δεν αναφέρονταν στον αρχικό σχεδιασμό του «σχεδίου Ελευθερία», ενώ το γενικό πλάνο προέβλεπε ότι  οι γιατροί του υγειονομικοί του ιδιωτικού τομέα θα εμβολιαστούν μέχρι 20 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το γ.γ. Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους (δηλώσεις στις 4/1/21).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκο Νίτσα (δηλώσεις στις 12/1/21) ο κ. Θεμιστοκλέους ενημέρωσε ότι η πλατφόρμα θα ανοίξει στις 13/1/20 και ότι ο εμβολιασμός θα γίνει χωρίς προτεραιότητα ανά ειδικότητα ή βαθμό επαφής με ασθενείς covid, αλλά οριζόντια.

Το δε έγγραφο του υπουργείου, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο εμβολιασμός ξεκινάει 13/1/21, ότι οι υγειονομικοί που εργάζονται σε ιδιωτικές κλινικές όπου υπάρχουν εμβολιαστικά κέντρα θα εμβολιαστούν σε αυτά και οι υπόλοιποι, θα κλείσουν ραντεβού μέχρι της πλατφόρμας.

Στα Γιάννενα, όπως επιβεβαίωσε και η Σταυρούλα Τσιάρα  πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων και περιφερειακή σύμβουλος, αλλά και μέλος της επιτροπής του ΠΓΝΙ για την πανδημία, η διαδικασία άρχισε πριν ανοίξουν οι πλατφόρμες (δηλώσεις στο ITV, 13/1/21). Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «από χτες (σ.σ. 12/1) μπορούμε να εμβολιάζουμε και ιδιώτες συναδέλφους, περίσσευμα εμβολίων, με εντολή της 6ης ΥΠΕ διατέθηκε για να εμβολιαστούν οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί». 

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων περιέγραψε την ανακολουθία από τη δική του πλευρά: 

«Τις προηγούμενες μέρες η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών οι διοικητές των περιφερειακών νοσοκομείων, ζήτησαν από τους οδοντιατρικούς συλλόγους ‘με τη μορφή κατεπείγουσας διαδικασίας’ να συντάξουν λίστες οδοντιάτρων που επιθυμούσαν να εμβολιαστούν. Η δέσμευση των υπευθύνων (εκφράστηκε μέσω διοικητών νοσοκομείων) ανέφερε άμεση έναρξη εμβολιασμών σε ιδιώτες οδοντιάτρους εντός της εβδομάδας (από 11.01.2021). Σήμερα (Τετάρτη 13.01.2021) ενημερωθήκαμε πως ο εμβολιαστικός προγραμματισμός παρέκαμψε τους οδοντιάτρους, ενέταξε πρωτίστως τους ιδιώτες ιατρούς ανεξαρτήτως ειδικότητας, ενώ ο κλάδος μας θα περιμένει την ένταξή του σε νέα λίστα».

Ο δε ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων κατήγγειλε ότι τελικά υπάρχουν προτεραιότητες στον εμβολιασμό και αυτές είναι κομματικές, για «ημέτερους της ΝΔ». Ο ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνει και το ερώτημα, για το πόσα και ποια εμβολιαστικά κέντρα θα λειτουργήσουν στα Γιάννενα, πλην των δύο νοσοκομείων.

Μόλις προχτές, η ΠΟΕΔΗΝ κατήγγειλε ότι τα ραντεβού για εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, κλείνονται στα νοσοκομεία και όχι στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Το Υπουργείο Υγείας διέψευσε εν μέρει, ανεπίσημα, λέγοντας ότι θα λειτουργήσουν μεν, αλλά 144 μόνο σε πρώτη φάση, από τις 20 Ιανουαρίου. Ένα από αυτά θα είναι και στον Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων (στο πρώην ΙΚΑ), στην Παύλου Μελά.

Σημειωτέον ότι και η κα Τσιάρα στις δηλώσεις της είπε μεταξύ άλλων ότι «ο εμβολιασμός είναι πράξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Μας ανετέθη να γίνει αυτό, εμείς είμαστε τριτοβάθμια, αλλά ο αγώνας κατά της πανδημίας επιβάλλει να βοηθήσουμε με όποιες δυνάμεις διαθέτουμε».

Οι υγειονομικοί πάντως, έχουν σημειώσει εξαρχής ότι για να επωμιστούν τη διαδικασία εμβολιασμού τα νοσοκομεία (αλλά και η πρωτοβάθμια), θα πρέπει να στελεχωθούν με προσωπικό, κάτι που δεν έχει γίνει…

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back