ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Ελλιπές» το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος Λίμνης

Εικόνα του άρθρου «Ελλιπές» το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος Λίμνης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/01/2019, 23:05
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τη θεσμική ισχύ του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τη Λίμνη Παμβώτιδα αμφισβήτησε ευθέως ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, κατά την ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων, όπως και η περιφερειακή αρχή Ηπείρου την περασμένη εβδομάδα, εκτίμησε ότι το εν λόγω σχέδιο είναι ευάλωτο σε προσφυγές (σ.σ. βέβαια, το σχέδιο θα περάσει πρώτα από το Συμβούλιο της Επικρατείας) καθώς δεν υπάρχει ούτε ειδική έκθεση ούτε επικαιροποιημένη ειδική περιβαλλοντική μελέτη. Η προηγούμενη ειδική περιβαλλοντική μελέτη είχε γίνει το 2001.

«Το κείμενο του νέου Προεδρικού Διατάγματος είναι ένα ελλιπές κατά την άποψή μας κείμενο βασισμένο σε ‘ανάλυση γραφείου’» τόνισε ο δήμαρχος.

Μια ακόμη σοβαρή ένσταση αφορά τη «σύγκρουση μεταξύ του εκ υστέρων περιβαλλοντικού σχεδιασμού και του υφιστάμενου χωροταξικού και αναπτυξιακού σχεδιασμού του Δήμου και της Περιφέρειες», όπως είπε ο δήμαρχος. Μια τέτοια «σύγκρουση» υπάρχει στην περιοχή του Μάτσικα, όπου το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος προτείνει την απαγόρευση έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών, αλλά και στην περιοχή Βοτανικού-Ανατολής (προσδιορισμός ως μητροπολιτικό πάρκο) και στην ευρύτερη περιοχή του ΚΕΠΑΒΙ.

Ο κ. Μπέγκας υπενθύμισε το Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο Ηπείρου και τη μελέτη του Ρυθμιστικού Σχεδίου, όπου γίνεται λόγος για εκπόνηση ειδικού χωρικού σχεδίου και ειδικής πολεοδομικής μελέτης. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον Μάτσικα, δεδομένης και της παρουσίας αρκετών κατοίκων στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.

Όσον αφορά το μεγάλο ζήτημα της αδόμητης παραλίμνιας ζώνης, ο δήμαρχος παρέπεμψε σε ό,τι υποδείξουν οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες αλλά και στην κοινή πρόταση Περιφέρειας Ηπείρου-Δήμου Ιωαννιτών το 2013. Κάτοικοι πάντως του Μάτσικα επέμειναν στον προσδιορισμό εδώ και τώρα της απόστασης από τον αιγιαλό, απαντώντας και στην υπηρεσιακή εισήγηση περί επικράτησης της ΖΟΕ (άρα απόσταση 100 μ.) μέχρι να υπάρξει ειδικό χωρικό σχέδιο.

Επίσης, η δημοτική αρχή έκρινε «ακατανόητη» την απαγόρευση εκσυγχρονισμού και τη δημιουργία νέων πτηνο-κτηνοτροφικών στην περιοχή Αμπελιάς-Επισκοπικού-Κόντσικας (σ.σ. είχε γίνει και σχετική σύσκεψη). Τέλος, ο δήμαρχος κ. Μπέγκας επέμεινε ότι ο Δήμος θα πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο σε θέματα χωρικού και αναπτυξιακού σχεδιασμού. «Ειδικά στα θέματα προστασίας και διαχείρισης μιας αστικής λίμνης, πάνω στην οποία βασίζουμε όλους τους στρατηγικούς και αναπτυξιακούς σχεδιασμούς μας» όπως είπε.

Η συζήτηση συνεχίζεται…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back