Oikonomou pisoi
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Εκστρατεία για την αναθεώρηση της ΚΑΠ

Εικόνα του άρθρου Εκστρατεία για την αναθεώρηση της ΚΑΠ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/04/2017, 16:39
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Κάλεσμα στους πολίτες απευθύνει μια συμμαχία περισσότερων από 140 ευρωπαϊκών οργανώσεων για «Ζωντανή Γη» (Living Land) να πάρουν μέρος στη δημόσια διαβούλευση που έχει ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σκοπό «να διεκδικήσουν τη διόρθωση των στρεβλώσεων και αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον της υφιστάμενης ΚΑΠ και να αδράξουν την ευκαιρία που παρουσιάζεται μονάχα μια φορά περίπου ανά δεκαετία για τη μεταρρύθμισή της».

Σύμφωνα με τις οργανώσεις το σύστημα παραγωγής τροφίμων και γεωργίας της Ευρώπης «καταστρέφει το κλίμα και το περιβάλλον, αφανίζει την άγρια ζωή, βλάπτει τη δημόσια υγεία, ενώ ζημιώνει τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς και τις αγροτικές κοινότητες».

Η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ είναι επιτακτικής σημασίας, τονίζουν οι οργανώσεις και προσθέτουν: «Για να εξασφαλίσουμε την επάρκεια παραγωγής τροφίμων στο μέλλον πρέπει να σχεδιάσουμε την ανάπτυξη της αγροτικής πολιτικής σε μία βιώσιμη βάση, με ορθή χρήση των διαθέσιμων πόρων και υπεύθυνη φροντίδα των οικοσυστημάτων».

Την εκστρατεία Living Land ξεκίνησαν η BirdLife Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος (EEB) και το WWF Ευρώπης. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία των οργανώσεων:

  • Ο πληθυσμός των αγροτικών ειδών πουλιών έχει μειωθεί κατά 57% από το 1980.
  • 9% των μελισσών απειλείται με εξαφάνιση λόγω απώλειας οικοτόπων ως αποτέλεσμα της εντατικής γεωργίας.
  • 24% των ειδών πεταλούδας, πουλιών και θηλαστικών έχουν εξαφανιστεί πλήρως από το έδαφος κάποιων κρατών της ΕΕ.
  • Η γεωργία είναι υπεύθυνη για το 10% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
  • Η γεωργία είναι υπεύθυνη για το 33% της συνολικής χρήσης νερού –και μέχρι 80% σε ορισμένες περιοχές της Νότιας Ευρώπης.
  • Πάνω από το 40% των ποταμών και ακτών επηρεάζεται από ρύπανση που διαχέεται από γεωργικές δραστηριότητες.
  • Το κόστος της διάβρωσης εδάφους υπολογίζεται σε 38 δισεκατομμύρια ετησίως.
  • Η απώλεια οικοσυστημικών υπηρεσιών μπορεί να ξεπεράσει τα 14 τρισεκατομμύρια ευρώ παγκοσμίως ως το 2050 λόγω της πολιτικής απραξίας.

Οργανώσεις και άτομα μπορούν να υποστηρίξουν την εκστρατεία Living Land από τη σελίδα της εκστρατείας: https://www.living-land.org/join-us/

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back