Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Green Deal και νέα ΚΑΠ

Εικόνα του άρθρου Green Deal και νέα ΚΑΠ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/12/2019, 19:00
ΚΟΣΜΟΣ - ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Συζήτηση σχετικά με τα εργαλεία που θα κάνουν την ελληνική γεωργία βιώσιμη και «έξυπνη», περισσότερο προσαρμοσμένη στα δεδομένα της νέας εποχής, αλλά και για τη νέα ΚΑΠ και το Green Deal, πραγματοποιήθηκε σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρο Κόκκαλη.

Η εν λόγω συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ενημέρωσης και εκπαίδευσης της Ομάδας 2 της Κίνησης Πολιτών ΚΟΣΜΟΣ. Η Κίνηση αυτή αποτελείται συνολικά από 17 ομάδες που η κάθε μια συμβολίζει έναν από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ που συμφωνήθηκαν το 2015 από 193 κράτη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Συμμετείχαν 15 άνδρες και 13 γυναίκες από 13 διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως η Κρήτη, η Μυτιλήνη, η Θεσσαλονίκη, η Καβάλα, η Αλεξανδρούπολη, το Κιλκίς, η Πέλλα, τα Γιάννενα, το Μεσολόγγι, η Σύρος, η Κεφαλονιά κ.α.

Έργο της συγκεκριμένης ομάδας είναι η παρακολούθηση του Στόχου της Βιώσιμης Ανάπτυξης, η πραγματοποίηση συλλογικών δράσεων στην Αθήνα καθώς και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπως και η δημιουργία πολιτικών προτάσεων, έτσι ώστε να επιταχυνθεί η υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

«Το μεγαλύτερο μέρος του ευρωπαϊκού Green Deal έχει να κάνει με τον πρωτογενή τομέα» δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πέτρος Κόκκαλης και συμπλήρωσε «Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) θα είναι πιο “πράσινη” και θα βελτιώσει τη βιοποικιλότητα, ενώ θα προστατεύει και το περιβάλλον. Θα συνεχίσουμε με την ομάδα 11 που αφορά τις βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες».

Από τη μεριά της η Διευθύντρια της Κίνησης ΚΟΣΜΟΣ, Νατάσα Πενταγιώτη μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε ότι «Η κίνηση ΚΟΣΜΟΣ είναι μια κίνηση πολιτικής συνάντησης ανθρώπων από όλη την Ελλάδα που θέλουν να μιλήσουν με στόχους και θέλουν να δουλέψουν για την Ελλάδα του 2030 με εργαλεία τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης».

Κατά τη δεύτερη μέρα της επίσκεψης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι εθελοντές της ομάδες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Στρατηγικής, Απλοποίησης και Αναλύσεων Πολιτικής στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αναστάσιο Χανιώτη τόσο για την “πράσινη συμφωνία” όσο και για τη νέα ΚΑΠ.

«Μεγάλη πρόκληση για την “πράσινη συμφωνία” ότι πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε τρόφιμα τα τελευταία 50 χρόνια» σημείωσε ο κ. Χανιώτης ενώ μιλώντας για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική υπογράμμισε πως αποτελεί ζήτημα η απλούστευση και ο εκσυγχρονισμός της με έμφαση στη γεωργία και στη γνώση.

Τέλος, υπήρξε ενημέρωση της ομάδας από τη Μυρτώ Αρβανίτη, επικεφαλής Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της Διεθνής Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ. Η κ. Αρβανίτη αφού αρχικά ανέλυσε τη λειτουργία του Οργανισμού, σημείωσε ότι αποτελεί μεγάλη πρόκληση η μεταμόρφωση του αγροτικού τομέα προσθέτοντας πως «παρότι ο πληθυσμός του πλανήτη αυξάνει μπορούμε να είμαστε η γενιά χωρίς πείνα».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back