dodoni back
ΕΛΛΑΔΑ

«Εκστρατεία» κατά του άρθρου 219 για Natura

Εικόνα του άρθρου «Εκστρατεία» κατά του άρθρου 219 για Natura
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/02/2021, 16:46
ΕΛΛΑΔΑ

Στις 25 Φεβρουαρίου, ξεκίνησε στη διαρκή επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής η συζήτηση για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για την αλλαγή του πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων.

Από όλα τα άρθρα του σχεδίου νόμου, αυτό που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και περιβαλλοντικών οργανώσεων, είναι το άρθρο 219.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν ξεκινήσει μάλιστα εκστρατεία συλλογής υπογραφών για την απόσυρση του επίμαχου άρθρου, το οποίο εκτιμάται ότι ξηλώνει σταδιακά την προστασία των περιοχών Natura.

To υπουργείο Ανάπτυξης έρχεται να ορίσει εντός των προστατευόμενων περιοχών, με εξαίρεση τον «πυρήνα» ή τις περιοχές που διαθέτουν ειδικά διατάγματα χρήσεων γης, υπο-περιοχές προστασίας όπου θα επιτρέπονται «ήπια αναπτυξιακά έργα». Η υπο-περιοχή προστασίας θα καθορίζεται με Προεδρικό Διάταγμα μετά από πρόταση των υπουργών Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κάνουν λόγο για ρύθμιση που όχι μόνο υποβαθμίζει το περιβάλλον αλλά και που βρίσκεται σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ο βουλευτής και τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Φάμελλος, από την πλευρά του, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δημιουργεί «ένα κατ’ εξαίρεση πολεοδομικό εργαλείο, ένα ακόμα παράθυρο, για να προχωρήσουν ‘επενδύσεις» σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό πλαίσιο περιβάλλοντος και βιοποικιλότητας. […] Νομοθετεί ‘παραθυράκια’ ώστε οι ‘επενδυτές’ να θέσουν τους δικούς τους κανόνες στις προστατευόμενες περιοχές, με βάση αποκλειστικά τα συμφέροντά τους και όχι την προστασία των προστατευόμενων περιοχών».

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδ. Γεωργιάδης αρνείται τα όσα καταλογίζουν η αντιπολίτευση και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις. Από το βήμα της Βουλής, κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής στις 25 Φεβρουαρίου, παρέπεμψε στο Προεδρικό Διάταγμα που απαιτείται για τον ορισμό μιας υπο-περιοχής προστασίας όπου θα επιτρέπονται «ήπια αναπτυξιακά έργα».

«Ο κριτής της νομιμότητας δεν είναι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά το Συμβούλιο της Επικρατείας (σ.σ. τα Προεδρικά Διατάγματα εκδίδονται αφού γίνει έλεγχος από το ΣτΕ)» τόνισε, ενώ για άλλη μια φορά επιχείρησε να απαξιώσει τον ρόλο των περιβαλλοντικών οργανώσεων, λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι «όταν βρίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, τότε κάτι γίνεται καλά».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3