ΚΟΣΜΟΣ

Έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας: Ο Μπάιντεν υιοθετεί την εκδοχή του Ισραήλ

Εικόνα του άρθρου Έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας: Ο Μπάιντεν υιοθετεί την εκδοχή του Ισραήλ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/10/2023, 00:07
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η φονική έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας φαίνεται να προκλήθηκε από Παλαιστίνιους μαχητές, υποστηρίζοντας την εκδοχή του Ισραήλ για το περιστατικό, κατά την επίσκεψή του στο Τελ Αβίβ.

«Με βάση τις πληροφορίες που έχουμε δει μέχρι σήμερα, φαίνεται ότι είναι το αποτέλεσμα μιας λανθασμένης ρουκέτας που εκτοξεύτηκε από μια τρομοκρατική ομάδα από τη Γάζα», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Όταν ο Μπάιντεν ρωτήθηκε αργότερα από τους δημοσιογράφους τι τον οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ δεν ήταν υπεύθυνο είπε: «Τα στοιχεία που μου έδειξε το υπουργείο Άμυνας».

Ο Μπάιντεν, ο οποίος προσγειώθηκε στο Τελ Αβίβ την Τετάρτη, δήλωσε ότι είναι «βαθιά θλιμμένος και εξοργισμένος» από την έκρηξη.

Ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι προκλήθηκε από αποτυχημένη εκτόξευση παλαιστινιακής ρουκέτας. Αλλά Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε το νοσοκομείο.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας στη Γάζα δήλωσαν ότι σχεδόν 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί ο αριθμός των νεκρών.

Στο μεταξύ, ο κ. Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με το Ισραήλ για να επιτραπεί η μετακίνηση ανθρωπιστικής βοήθειας από την Αίγυπτο στη Γάζα. 

Ωστόσο, το Ισραήλ δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει τη διέλευση οποιασδήποτε βοήθειας από το έδαφός του μέχρι να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς.

Η έκρηξη στο νοσοκομείο Al-Ahli  το βράδυ της Τρίτης προκάλεσε την οργή όλης της περιοχής, προκαλώντας διαμαρτυρίες σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι, δήλωσε στο Al Jazeera ότι η σύνοδος κορυφής με τον Μπάιντεν ακυρώθηκε επειδή «δεν έχει νόημα να μιλάμε τώρα για τίποτα άλλο εκτός από το να σταματήσουμε τον πόλεμο».

Ο Σαφάντι δήλωσε ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε μια στιγμή που τα μέρη θα μπορούσαν να συμφωνήσουν να τερματιστεί ο «πόλεμος και οι σφαγές κατά των Παλαιστινίων», κατηγορώντας το Ισραήλ ότι με τη στρατιωτική του εκστρατεία έσπρωξε την περιοχή στο «χείλος της αβύσσου».

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, είχε νωρίτερα αποχωρήσει από τη συνάντηση, αφού κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα δήλωσε ότι η απάντηση του Ισραήλ στη διασυνοριακή επίθεση της Χαμάς ξεπέρασε το δικαίωμα της αυτοάμυνας και κατέληξε σε συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων αμάχων.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back