ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Εκατοντάδες νεκροί από ισραηλινή επίθεση σε νοσοκομείο

Εικόνα του άρθρου Γάζα: Εκατοντάδες νεκροί από ισραηλινή επίθεση σε νοσοκομείο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/10/2023, 00:00
ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότεροι από 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας το βράδυ της Τρίτης, δήλωσε ο επικεφαλής της πολιτικής άμυνας στην τηλεόραση του Al-Jazeera. Αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα δήλωσε ότι τουλάχιστον 500 σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν από την αεροπορική επιδρομή.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε την Τρίτη νοσοκομείο της πόλης της Γάζας που ήταν γεμάτο με τραυματίες και άλλους Παλαιστίνιους που αναζητούσαν καταφύγιο, σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους. Εάν επιβεβαιωθεί, η επίθεση θα ήταν μακράν η πιο θανατηφόρα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε πέντε πολέμους που διεξάγονται από το 2008.

Ωστόσο, ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε την ευθύνη για την έκρηξη στο νοσοκομείο Al-Ahli al-Arabi στην πόλη της Γάζας, υποστηρίζοντας ότι το νοσοκομείο επλήγη από αποτυχημένη εκτόξευση ρουκέτας από την παλαιστινιακή στρατιωτική ομάδα Ισλαμική Τζιχάντ του θύλακα.

Φωτογραφίες από το νοσοκομείο έδειχναν φωτιά να καταπίνει τους διαδρόμους του νοσοκομείου, θρυμματισμένα τζάμια και ανθρώπινα μέλη διασκορπισμένα στην περιοχή.

Όπως μεταδίδει το BBC, εικόνες δείχνουν σκηνές χάους - με αιμόφυρτους και ακρωτηριασμένους τραυματίες να βγαίνουν με φορεία μέσα στο σκοτάδι. Σώματα και κατεστραμμένα οχήματα φαίνονται να κείτονται στον δρόμο που είναι γεμάτος μπάζα έξω από το νοσοκομείο.

Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα χαρακτήρισε την επίθεση στο νοσοκομείο της Λωρίδας της Γάζας «έγκλημα πολέμου».

Αρκετά νοσοκομεία στην πόλη της Γάζας έχουν γίνει καταφύγια για εκατοντάδες ανθρώπους, ελπίζοντας ότι θα γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς, αφού το Ισραήλ διέταξε όλους τους κατοίκους της πόλης και των γύρω περιοχών να απομακρυνθούν προς τη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού υποναύαρχος Daniel Hagari δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ακόμη λεπτομέρειες σχετικά με τους θανάτους στα νοσοκομεία: "Θα πάρουμε τις λεπτομέρειες και θα ενημερώσουμε το κοινό. Δεν ξέρω να πω αν επρόκειτο για ισραηλινή αεροπορική επιδρομή".

Στο νότο, συνεχιζόμενες επιδρομές σκότωσαν την Τρίτη δεκάδες πολίτες και τουλάχιστον ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς σε επιθέσεις που, όπως λέει, στόχευαν μαχητές. Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να πείσουν το Ισραήλ να επιτρέψει την παράδοση προμηθειών σε απελπισμένους πολίτες, ομάδες βοήθειας και νοσοκομεία μετά από ημέρες αποτυχημένων ελπίδων για ένα άνοιγμα στην πολιορκία.

Οι υγειονομικές αρχές στη Γάζα αναφέρουν ότι τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στους 11ήμερους βομβαρδισμούς του Ισραήλ από τότε που οι μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν σε ισραηλινές πόλεις και κιμπούτς στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.300 ανθρώπους, κυρίως αμάχους.

Η βία μαίνεται ενώ η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα επισκεφθεί την Τετάρτη το Ισραήλ για να δείξει την υποστήριξή του στον πόλεμο κατά της Χαμάς.

Το Ισραήλ έχει ισοπεδώσει τμήματα της πυκνοκατοικημένης Γάζας με αεροπορικές επιδρομές, έχει εκδιώξει περίπου το ήμισυ των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της από τα σπίτια τους και έχει επιβάλει πλήρη αποκλεισμό του θύλακα, σταματώντας τις προμήθειες τροφίμων, καυσίμων και ιατρικών ειδών.

Mε πληροφορίες από Reuters, AP, BBC. Φωτογραφία αρχείου



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3