Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

Εκπαιδευτικό υλικό για τα παιδιά προσφύγων

Εικόνα του άρθρου Εκπαιδευτικό υλικό για τα παιδιά προσφύγων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/09/2019, 01:30
ΕΛΛΑΔΑ

Υποστηρικτικό υλικό στα ελληνικά και τα αγγλικά, για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών στη διδασκαλία των παιδιών προσφύγων, δημιούργησε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Στην ιστοσελίδα «Μαθαίνουμε για τους πρόσφυγες» (https://www.unhcr.org/gr/teaching_about_refugees) περιλαμβάνονται προτεινόμενες δραστηριότητες για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε θέματα σχετικά με τους πρόσφυγες, το άσυλο, τη μετανάστευση και την ανιθαγένεια, καθώς και μια ενότητα με οδηγίες και συμβουλές προς τους εκπαιδευτικούς για την καλύτερη ένταξη των μαθητών προσφύγων στην τάξη τους.

Το υλικό περιλαμβάνει, επίσης, επεξηγηματικά βίντεο κινουμένων σχεδίων και αντίστοιχα φύλλα εργασίας σχετικά με όρους όπως «πρόσφυγες», «εσωτερικά εκτοπισμένοι» και «άσυλο». Επιπλέον, περιλαμβάνει πηγές για στοιχεία, δεδομένα και γραφήματα κατάλληλα για μαθητές σχολικής ηλικίας, που βοηθούν στην προσέγγιση του θέματος μέσα στην τάξη και την αντίληψη της κλίμακας του αναγκαστικού εκτοπισμού ως παγκόσμιο φαινόμενο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας, το εκπαιδευτικό υλικό «έχει στόχο να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να κατανοήσουν πώς το άγχος και το ψυχικό τραύμα μπορεί να επηρεάζουν τους μαθητές πρόσφυγες, παρέχοντας συμβουλές και οδηγίες για την συμπερίληψή τους στην τάξη».

Τέλος, το υλικό περιλαμβάνει οδηγίες για τη δημιουργία ενός κλίματος που ευνοεί την απόκτηση γλωσσικών δεξιοτήτων για τα παιδιά που έχουν διαφορετική μητρική γλώσσα.

Εκτός από τη διάθεση εκπαιδευτικού υλικού, το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα διοργανώνει και άλλες εκπαιδευτικές δράσεις, όπως ο ετήσιος πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός για τους πρόσφυγες, που θα υλοποιηθεί φέτος για 23η χρονιά, καθώς και το πρόγραμμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Κι αν ήσουν εσύ;», που διοργανώνει σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ. Φωτογραφία: Υπατη Αρμοστεία>Charlie Dunmore


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back