Λυκ πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Εκκλήσεις για κατάπαυση πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ

Εικόνα του άρθρου Εκκλήσεις για κατάπαυση πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/09/2024, 09:06
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοί τους στην Ευρώπη και πολλές αραβικές χώρες παρουσίασαν χθες μια κοινή πρόταση κατάπαυσης του πυρός για τον προσωρινό τερματισμό των πρόσφατων φονικών συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Σε ανακοίνωσή τους ζητούσαν «άμεση κατάπαυση του πυρός για 21 ημέρες» ώστε να υπάρξει χώρος για περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

«Ήρθε η ώρα για μια διευθέτηση στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου που θα διασφαλίζει την ασφάλεια και την προστασία ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους», ανέφερε ο πρόεδρος Μπάιντεν σε κοινή δήλωση με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Η διπλωματική ώθηση έρχεται μετά την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ότι κατέρριψε έναν πύραυλο της Χεζμπολάχ που εκτοξεύθηκε στο Τελ Αβίβ, την πρώτη φορά που η ομάδα στόχευσε απευθείας την πόλη. 

«Καλούμε όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων του Ισραήλ και του Λιβάνου, να εγκρίνουν αμέσως την προσωρινή κατάπαυση του πυρός», σύμφωνα με κοινή δήλωση των χωρών που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.

Στους συμμάχους που υπέγραψαν την κοινή δήλωση περιλαμβάνονται η Αυστραλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Ισραήλ διεύρυνε τις αεροπορικές επιδρομές του στον Λίβανο την Τετάρτη και τουλάχιστον 72 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με έναν υπολογισμό του Reuters από δηλώσεις του λιβανέζικου υπουργείου Υγείας. Το υπουργείο ανέφερε νωρίτερα ότι τουλάχιστον 223 τραυματίστηκαν.

Ο άμεσος στόχος είναι να μειωθεί ο κίνδυνος μιας ευρύτερης σύγκρουσης. Αλλά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ελπίζουν επίσης ότι η εξεύρεση ενός τρόπου αποκλιμάκωσης της απειλής πολέμου με τη Χεζμπολάχ θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στον Γιαχία Σινουάρ, τον ηγέτη της Χαμάς, να συμφωνήσει σε μια συμφωνία που θα τερμάτιζε σχεδόν ένα χρόνο μαχών στη Γάζα και θα οδηγούσε στην απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της ομάδας στις 7 Οκτωβρίου.

Ο αρχηγός του στρατού του Ισραήλ δήλωσε ότι μια χερσαία επίθεση είναι πιθανή, αυξάνοντας τους φόβους ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Ντάνι Ντάνον δήλωσε στους δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τετάρτη ότι το Ισραήλ θα καλωσόριζε μια κατάπαυση του πυρός και προτιμούσε μια διπλωματική λύση. Στη συνέχεια είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι το Ιράν είναι ο συνδετικός κρίκος της βίας στην περιοχή και η ειρήνη απαιτεί την εξάλειψη της απειλής.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αρακτσί δήλωσε στους δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου ότι η χώρα του υποστηρίζει τη Χεζμπολάχ και δεν θα παραμείνει αδιάφορη εάν η σύγκρουση στο Λίβανο διογκωθεί.

Με πληροφορίες από NYT, Reuters. Φωτογραφία: Karamallah Daher/Reuters

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3