ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έκθεση φωτογραφίας: Τα Γιάννενα του μεσοπολέμου με το βλέμμα του Π. Ζωνίδη

Εικόνα του άρθρου Έκθεση φωτογραφίας: Τα Γιάννενα του μεσοπολέμου με το βλέμμα του Π. Ζωνίδη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/01/2024, 10:08
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια έκθεση φωτογραφίας του Πέτρου Ζωνίδη (1904-1991) θα φιλοξενήσει το Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή από 8 Ιανουαρίου έως 15 Μαρτίου, στον χώρο του (στην οδό Σούτσου 26), στα Ιωάννινα.

Σε σχετικό σημείωμα αναφέρεται: «Στις λήψεις του ερασιτέχνη φωτογράφου Πέτρου Ζωνίδη αποτυπώθηκαν τα Γιάννινα, όπως ελάχιστοι πλέον τα έχουν δει ή τα θυμούνται. Μεταξύ του 1920 και του 1930 περίπου η πόλη μας ήταν τελείως διαφορετική, οι δρόμοι της ήταν αλλιώτικοι και τα κτήριά της αγνώριστα. Στις πανοραμικές του φωτογραφίες ο φακός απαθανάτισε απρόσκοπτα το τοπίο από το κέντρο της πόλης ως την Παμβώτιδα αφού δεν υπήρχαν ψηλά, ογκώδη κτήρια να εμποδίζουν το βλέμμα.

Τα νερά της λίμνης χάιδευαν τα τείχη του κάστρου, όταν ακόμη δεν είχε κατασκευαστεί ο παραλίμνιος δρόμος. Πολλά επίσης τοπόσημα της πόλης βρίσκονταν σε διαφορετικά σημεία από αυτά που γνωρίζουμε σήμερα: πολλά τζαμιά στέκονταν ακόμα στη θέση τους, τα γλυπτά μνημεία είχαν διαφορετική μορφή, το σημερινό ταχυδρομείο ήταν τότε το Οθωμανικό Παρθεναγωγείο και η προτομή του Λορέντζου Μαβίλη ήταν τοποθετημένη στου Μάτσικα ακριβώς δίπλα στην όχθη της λίμνης…».

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 έως 14:00 και Τετάρτη 18:00-21:00.


*Στη φωτό: Τα Γιάννενα τη δεκαετία του '20

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back