Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Περπατώντας προσεκτικά σε ναρκοπέδιο

Εικόνα του άρθρου Περπατώντας προσεκτικά σε ναρκοπέδιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/07/2016, 15:45
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την ετήσια γενική του συνέλευση έκανε η Τράπεζα Ηπείρου, απολογίζοντας το δύσκολο 2015, που τη βρήκε πάντως όρθια και με προοπτικές, φτάνει να συνεχίσει να μπορεί να ανταπεξέρχεται τις «κακοτοπιές» πάσης φύσης. «Κατά το έτος 2015, το οικονομικό περιβάλλον της χώρας μας ήταν το χειρότερο των τριάντα τελευταίων ετών» τόνισε στην εισήγησή του ο πρόεδρος της τράπεζας Κώστας Ζωνίδης, συμπληρώνοντας ότι «σε αυτό ήρθε να προστεθεί τώρα και το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, το οποίο μόνο αρνητικές εξελίξεις προμηνύει, για την παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία, με άμεσες αρνητικές συνέπειες για τη χώρα μας. Υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων, θεωρώ ότι η Ενωμένη Ευρώπη, οφείλει να επανασχεδιάσει το μέλλον της, θεσπίζοντας δημοκρατικές συμμετοχικές διαδικασίες, καθιστώντας τους ευρωπαίους πολίτες συμμέτοχους στην επιλογή των ευρωπαϊκών θεσμών και μέσω της συμμετοχής να επιταχύνει την πολιτική της ολοκλήρωση τερματίζοντας τις πολιτικές λιτότητας», συνέχισε.

Στα της τράπεζας, ο κ. Ζωνίδης πρακτικά περιέγραψε το… εννιάμηνο θρίλερ, το οποίο τώρα βγαίνει από επίσημα χείλη, άσχετα εάν πολλές από τις παραμέτρους του ήρθαν στο φως της επικαιρότητας. Μίλησε μεταξύ άλλων για την επίδραση του αβέβαιου πολιτικού κλίματος και τη ραγδαία έξοδο κεφαλαίων που βίωσε η τράπεζα: «στο χρονικό διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2014, έως και την επιβολή του ελέγχου των κεφαλαίων, η εκροή κεφαλαίων ανήλθε στο ποσό των 45.000.000 ευρώ» τόνισε.

Πρόσθεσε δε ότι όλα τα περσινά (αλλεπάλληλες εκλογές, έλεγχοι κεφαλαίων κ.λπ.) «είχαν ως αποτέλεσμα το σύνολο του τραπεζικού συστήματος να υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα και να απαιτηθεί νέα ανακεφαλαιοποίηση  25 δις και αυτό παρά το γεγονός ότι η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση του 2013-2014, ήταν απολύτως επιτυχής και η τράπεζες όπως και η δική μας δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα στο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας. Μετά από αυτά η τράπεζα οδηγήθηκε σε δραστική μείωση των εποπτικών της κεφαλαίων και κατά συνέπεια στη μείωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, κάτω από τα προβλεπόμενα όρια του 8%».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην εξαγορά της τράπεζας και την τελική συμφωνία που επιτεύχθηκε, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο έφτασαν σε αίσιο τέλος οι διαπραγματεύσεις, καθώς και  τον τρόπο με τον οποίο η τράπεζα επανήλθε σε κεφαλαιακή επάρκεια της τάξης του 10%. Ο κ. Ζωνίδης δεν παρέλειψε πάντως να πει και ότι για πρώτη φορά, διαφάνηκε «πραγματικό κυβερνητικό ενδιαφέρον» για τη διάσωση του συνεταιριστικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, με το νόμο 4340/2015.

Φέτος είναι η τελευταία χρονιά της παρούσας διοίκησης. Το 2016 θα γίνουν εκλογές, με διαφορετικούς όμως όρους, μιας και πλέον στην τράπεζα υπάρχει στρατηγικός επενδυτής.  

Στο νέο διοικητικό συμβούλιο πρέπει να αναδειχθούν δύο πρόσωπα πλήρους απασχόλησης που ως εκτελεστικά μέλη, θα έχουν τη διεύθυνση της τράπεζας, εκ των οποίων το ένα θα οριστεί από τον θεσμικό επενδυτή. Η κατά το νόμο απαραίτητα προσόντα των προσώπων αυτών θα αξιολογηθούν από την επιτροπή ανάδειξης υποψηφίων που εκλέχθηκε από τη γενική συνέλευση του Ιουνίου του 2014. Η επιτροπή αποτελείται από τους Αναστασία Γιογλή, πρόεδροτου Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, Δημήτρη Φίλη, που εκλέχθηκε ως πρόεδρος τότε του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και τον Δημήτρη Δημητρίου που τότε ήταν πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων. «Θεωρώ ότι η τράπεζα πέρασε τις μεγάλες δυσκολίες με επιτυχία και το γεγονός αυτό ενισχύει τη διοίκηση με αισιοδοξία, η οποία επιτείνεται και από το γεγονός ότι δίπλα μας έχουμε ένα δυνατό εταίρο, με γνώση, εμπειρία και θέληση» κατέληξε ο κ. Ζωνίδης στην εισήγησή του.

Όλα τα οικονομικά μεγέθη της τράπεζας για το 2015, ο απολογισμός κ.α. βρίσκονται εδώ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back