ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Τα Γιάννενα της δεκαετίας του ‘20 με τον φακό του Πέτρου Ζωνίδη

Εικόνα του άρθρου Τα Γιάννενα της δεκαετίας του ‘20 με τον φακό του Πέτρου Ζωνίδη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/01/2024, 20:39
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Απόγευμα Τετάρτης στο Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή, στην οδό Σούτσου 26. Το διώροφο κτίριο, σε έναν από τους πιο ωραίους δρόμους των Ιωαννίνων, ανοίγει την πόρτα του στους επισκέπτες. Και μάλιστα πολλούς επισκέπτες, κάθε ηλικίας.

Στο ισόγειο και στον α’ όροφο, εκτίθενται φωτογραφίες της πόλης από τη δεκαετία του ’20 κυρίως και του ’30. Διάφορα τοπόσημα που μέσα σε έναν αιώνα έχουν αλλάξει, όπως τα Λιθαρίτσια που κάποτε είχαν οθωμανικούς στρατώνες, κι άλλα που δεν έχουν αλλάξει και πολύ ή είναι τουλάχιστον αναγνωρίσιμα, όπως η πλατεία Μαβίλη. Αλλά και φωτογραφίες που απαθανατίζουν σημαντικά γεγονότα, όπως τα μαζικά συλλαλητήρια επί δικτατορίας Πάγκαλου ή την εκτέλεση ενός ληστή, του αποκαλούμενου Μερεμέτη, που ανήκε στη συμμορία των Ρεντζαίων.

H έκθεση αυτή φιλοξενεί φωτογραφίες του Πέτρου Ζωνίδη (1904-1991). Ο Πέτρος Ζωνίδης, στα μέσα της δεκαετίας του ’20, ήταν μόλις 20 χρονών. Η σχέση του με τη φωτογραφία ήταν ερασιτεχνική.

Οι φωτογραφίες του εκτέθηκαν για πρώτη φορά το 1988, στο ισόγειο του Δημαρχείου Ιωαννίνων, με πρωτοβουλία του γιου του φωτογράφου, του Κώστα Ζωνίδη, και του Φίλιππα Γιωβάννη.

Στο σημείωμα της έκθεσης στο Ίδρυμα Γκανή, ο Κώστας Ζωνίδης, έμπορος και πρώην πρόεδρος της Τράπεζας Ηπείρου, σημειώνει για το Ίδρυμα Γκανή: «Όταν μου πρότειναν να προβάλλω το φωτογραφικό αρχείο του πατέρα μου, το θεώρησα μεγάλη τιμή. Η φωτογραφία ήταν το πάθος του. Ήταν αυτοδίδακτος. Από πολύ νέος, φωτογράφιζε με ευαισθησία και αποτύπωνε με τον φακό του τοπία, ανθρώπους και στιγμιότυπα από την καθημερινή ζωή στα Γιάννενα».

Σε ένα άλλο σημείωμα, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ναπολέων Μάργαρης αναφέρει για την έκθεση: «Πιστεύουμε ότι οι φωτογραφίες αυτές αποτελούν πολύτιμο υλικό μελέτης και έρευνας για την ιστορία, τη λαογραφία και την κοινωνική ζωή της περιοχής μας στη δεκαετία του ‘20».

Οι φωτογραφίες του Πέτρου Ζωνίδη αποτελούν και το αντικείμενο του φετινού ημερολογίου του Ιδρύματος Γκανή.

Η έκθεση φωτογραφίας θα διαρκέσει έως τις 15 Μαρτίου.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 έως 14:00 και Τετάρτη 18:00-21:00.

ΣΧΟΛΙΑ
Φονιάς
100 χρόνια μετά, τίποτα δεν έχει αλλάξει πασιακες μου στην πόλη του Αλη Πασια
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back