Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Είναι εφικτό το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών;

Εικόνα του άρθρου Είναι εφικτό το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/01/2021, 15:59
ΕΛΛΑΔΑ

Μια εκτίμηση που έκανε ο πρωθυπουργός για τη φέρουσα δυνατότητα καθημερινών εμβολιασμών, αφήνει ανοιχτές τις πιθανές ερμηνείες, αλλά προκαλεί και προβληματισμούς.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επακριβώς: «Η καθημερινή δυνατότητα εμβολιασμού θα αυξηθεί από τις 5.000 ημερησίως περίπου στις 8.000, ενδεχομένως και λίγο παραπάνω».

Δεν διευκρίνισε εάν αναφέρεται στη φάση εμβολιασμού των υγειονομικών ή τοποθετεί ημερολογιακά την εκτίμηση. Γιατί εάν η καθημερινή δυνατότητα εμβολιασμών παραμείνει στους 8.000 ημερησίως, τότε το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και εκτείνεται μέχρι τον προσεχή Ιούνιο, δεν επαρκεί χρονικά για την κάλυψη του πληθυσμού.

Για την ακρίβεια, μέσα σε έξι μήνες, επί 8.000 εμβολιασμούς τη μέρα, θα έχουν γίνει 1.440.000 εμβολιασμοί, χωρίς να υπολογίζεται η δεύτερη δόση…

Η κυβέρνηση έχει πέσει ήδη έξω αρκετές φορές, κυρίως εξαιτίας υπερβολικής επικοινωνιακής ζέσης στελεχών της όπως ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Τώρα, με δεδομένο ότι οι παραλαβές των εμβολίων αφορούν μικρότερες ποσότητες από τις αρχικά υπολογισμένες, η κυβέρνηση είναι πιο επιφυλακτική.

Διαβάστε επίσης: Το πλάνο εμβολιασμών στην Ελλάδα

Στη σημερινή σύσκεψη για τον εμβολιασμό, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε:

«Ο εμβολιασμός στη χώρα μας προχωράει με ικανοποιητικό ρυθμό, με μεθοδικότητα, με ασφάλεια, με διαφάνεια και το κυριότερο χωρίς λάθη έως σήμερα. Από την πρώτη στιγμή είχαμε συμφωνήσει, ότι οι αρχές του σχεδιασμού μας είναι τρεις: Ασφάλεια στην ανάπτυξη των εμβολιαστικών δομών και διαδικασιών, πλήρης διαφάνεια και λογοδοσία ως προς τους διενεργούμενους εμβολιασμούς και τις ομάδες προτεραιότητας και στη συνέχεια ταχύτητα».

Πρόσθεσε δε το εξής: «Όπως, άλλωστε, λέει και ο σοφός ελληνικός λαός μας, όποιος βιάζεται σκοντάφτει. Δεν έχει νόημα να επιταχύνουμε περαιτέρω, όταν τα εμβόλια που έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι σήμερα είναι μόλις δύο, οι διαθέσιμες δομές ακόμα σχετικά περιορισμένες και φυσικά η όλη επιχείρηση αποτελεί κάτι πρωτόγνωρο για τη χώρα μας και φυσικά για τον υπόλοιπο κόσμο».

Από τα λεγόμενα του πρωθυπουργού εξάγεται το συμπέρασμα ότι εφόσον υπάρξουν περισσότερα εμβόλια, θα αυξηθεί και το «βήμα» του εμβολιασμού. Με τα σημερινά δεδομένα πάντως, το κυβερνητικό σχέδιο δεν καλύπτεται χρονικά…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back