Oikonomou pisoi
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ειδικός επιτελεύς εκ του διαθαλασσέως

Εικόνα του άρθρου Ειδικός επιτελεύς εκ του διαθαλασσέως
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/01/2022, 15:54
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η «επιτελικότητα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν υφίσταται εδώ και πολύ καιρό, πιθανώς από καταβολής της. Είναι μια "συμπεριληπτική" ας πουμε, κυβέρνηση, πολύ μεγάλη, με στρατούς μετακλητών, συμβούλων, υπουργών, υφυπουργών, αναπληρωτών κ.λπ.  Έτσι και αλλιώς, την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα τα πιο πρόσφορα επαγγέλματα φύονται στις θέσεις μετακλητών, κοινοβουλευτικές και κυβερνητικές. 

Τελευταία, η κυβερνητική «επιτελικότητα» ξεπηδάει από τις πιο διάσημες τηλεφωνικές φάρσες, όπως αυτή του Νίκου Κούκου, επιτελευς διαθαλασσέως, που περνάει κάτω από πιλοτική διάβαση. Οι ρέκτες-τριες γνωρίζουν.

Ήδη, έχει δύο μεγάλες ήττες «με τα χέρια κάτω»: Μια το καλοκαίρι με τις φωτιές και άλλη μια, με τα χιόνια στην Αθήνα. Κανένας επιτελικός, μόνο θέσεις επί θέσεων. Υφυπουργός ο Νίκος Χαρδαλιάς, ένας επικοινωνιακός άνθρωπος με νεοελληνικό προφίλ. Όχι επιτελικός, ωστόσο.

Μετά, υπουργός ένας «άφθαρτος», ο Χρήστος Στυλιανίδης, ο «καλύτερος στην Ευρώπη» γι αυτή τη δουλειά, που μάλλον νιώθει σαν πολυδιαφημισμένος προπονητής με ήττα 4-0 σε ντέρμπι αιωνίων, την πρώτη αγωνιστική, στην έδρα του.

Και στο βάθος αυτών, ο πρωθυπουργός, στον οποίο πλέον έφτασε η «σκουριά» των παραπόνων. Αποδείχθηκε ωστόσο ότι δεν έχει ακριβή εικόνα των γεγονότων, καθώς έλεγε στο υπουργικό συμβούλιο ότι έχει αποκατασταθεί «ταχύτατα» η ηλεκτροδότηση ή ότι το σύστημα υγείας δεν είχε προβλήματα. Ή τον πληροφορούν λάθος οι κ.κ. Γεραπετρίτης και Σκέρτσος (ειδικά ο δεύτερος δεν έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ακριβής σε μια σειρά πράγματα…) που είναι οι βασικοί του πολιτικοί συνεργάτες ή ο ίδιος δεν θέλει να επωμιστεί και την ευθύνη, που έρχεται μαζί με τη συγγνώμη. Ή και τα δύο.

Χρόνια τώρα, από τη στιγμή που το σύστημα πολιτικής προστασίας στην Ελλάδα ακολούθησε το «outsourcing» ευθύνης προς την τοπική αυτοδιοίκηση -όχι φυσικά με την εκχώρηση ανάλογων πόρων- και τον ιδιωτικό τομέα, η πολιτική προστασία έχει τρία κομβικά σημεία: Τα δύο, είναι κάθε φθινόπωρο και άνοιξη, οπότε και συνεδριάζουν τα συντονιστικά με 30 και 40 φορείς και καταλήγουν στην τυπική διατύπωση: «Με επιτυχία στέφθηκε…» και «σε ετοιμότητα οι φορείς». Και άλλο ένα, όταν η ετοιμότητα εκτίθεται στην Ηλεία, στη Μάνδρα, στο Μάτι, στην Εύβοια, στην Καρδίτσα, στην Αττική οδό, στην Κατεχάκη.

Η πιο ουσιαστική στιγμή του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης 26/1, ήταν όταν, στο διάλειμμα των «ασίστ ευθυνών» σε άλλους -λες και αυτός απλά πρωθυπουργεύει-, είπε ότι υπάρχει θέμα συντονισμού. Βέβαια, δεν μπορεί να αποδώσει την ευθύνη στον πολιτικά αρμόδιο, την προσωπική του επιλογή, τον «καλύτερο στην Ευρώπη» Χρήστο Στυλιανίδη. Θα ήταν μια προσωπική πολιτική ήττα και ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει τέτοια φθορά.

Ελπίζοντας λοιπόν για το καλύτερο, ας περιμένουμε την επόμενη έκτακτη ανάγκη. Μακάρι να είναι απλά επίθεση από σομπρέρο και μπάμπουρες –άλλη μια αναφορά σε διάσημες φάρσες…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back