ΕΗΜ κατά συνθήκης των Πρεσπών

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/07/2018, 22:13

Με μια, γενικά ασυνήθιστη τα τελευταία χρόνια, ανακοίνωση, η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών παίρνει θέση κατά της συμφωνίας των Πρεσπών και τονίζει μεταξύ άλλων: «Είναι βέβαιο ότι τόσο η αυθαίρετη οικειοποίηση του όρου ‘Μακεδονία’ από την ηγεσία και τους πολίτες των Σκοπίων, όσο και η αυτόβουλη αναγνώριση από την Ελλάδα της πλασματικής τους ταυτότητας, εγκυμονεί δυσδιάκριτους σήμερα κινδύνους για την πατρίδα μας σε πολλαπλά επίπεδα. Άλλωστε ήδη η επίσημη ρητορική των ιθυνόντων του κράτους των Σκοπίων αμέσως μετά τη ‘συμφωνία’ δεν αφήνει κανένα περιθώριο για οποιαδήποτε αμφιβολία».

Η ΕΗΜ επίσης ξιφουλκεί κατά «πολιτευόμενων, ‘αναλυτών’ και δημοσιογράφων» και υποδεικνύει ότι «η ελληνικότητα της Μακεδονίας (το όνομα από το ‘μακεδνός’, δηλαδή ‘ευμήκης’, ‘μακρύς’, που πρωτοσυναντάται στον Όμηρο) ουδέποτε αμφισβητήθηκε μέχρι τις απαρχές του εικοστού αιώνα. Άλλωστε, οι ιστορικές και γεωγραφικές μαρτυρίες, καθώς και οι χαρτογραφικές αποτυπώσεις είναι ευκρινέστατες. Ήδη στα τέλη του 17ου και στις απαρχές του 18ου αιώνα ήταν αυτονόητο ότι η Μακεδονία συνιστά ελληνική περιοχή και δεν συνορεύει με κάποια ανύπαρκτη ‘Βόρεια Μακεδονία’, αλλά με τη Δαρδανία».

Παραθέτει γραπτά του Μελετίου Γεωγράφου και του Αναστασίου Μιχαήλ προς επίρρωση της θέσης της και καταλήγει ότι «έχοντας επίγνωση της κρισιμότητας της ιστορικής στιγμής, που βιώνουμε ως πολιτική κοινωνία, και συναίσθηση των δυσκολιών, αλλά και των αδιεξόδων που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος ελληνισμός, με απόλυτη συνέπεια στις αξίες και τις καταστατικές της αρχές, η ΕΗΜ θα εξακολουθήσει και για το συγκεκριμένο μείζον για τη χώρα μας ζήτημα να καταθέτει ιστορικά τεκμήρια που αναδεικνύουν την «αλήθεια των πραγμάτων».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back