Λυκ πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

Εγνατία οδός: Αναβάλλονται οι αυξήσεις στα διόδια

Εικόνα του άρθρου Εγνατία οδός: Αναβάλλονται οι αυξήσεις στα διόδια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/12/2018, 21:11
ΕΛΛΑΔΑ

Αναβολή παίρνουν, προς το παρόν, οι αυξήσεις στα διόδια της Εγνατίας Οδού καθώς η Κομισιόν δεν έχει εγκρίνει την τιμολογιακή πολιτική που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση και θα ίσχυε από 1/1/2019, ζητώντας την αύξηση των διοδίων βάσει εκπομπής ρύπων των αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Εγνατίας Οδού κ. Απόστολου Αντωνούδη στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και στην Thessnews, η επίμαχη τιμολογιακή πολιτική δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής έγκριση από την αρμόδια Διεύθυνση της Κομισιόν και άρα δεν θα εφαρμοστούν από 1/1/2019 οι αυξήσεις στα διόδια της Εγνατίας Οδού.

Επίσης, ο πρόεδρος της Εγνατίας, μιλώντας στο ethnos.gr τόνισε ότι «είναι μία πρόταση την οποία προσπαθεί να εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι αυτό και δεν επικυρώνει το νέο τιμολογιακό κατάλογο των διοδίων αν και αυτός έχει σταλεί εδώ και δύο μήνες. Η χρέωση ανάλογα με την εκπομπή ρύπων των αυτοκινήτων επιχειρείτε να εφαρμοστεί στην Γαλλία-αλλά και κει συναντούν αντιδράσεις»

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν το καλοκαίρι οι υπουργοί Οικονομικών και Υποδομών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Χρήστος Σπίρτζης αντίστοιχα, από την το νέο έτος τα διόδια στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την Ηγουμενίτσα με τους Κήπους Έβρου επρόκειτο να αυξηθούν από 0,03 ευρώ σε 0,05 ευρώ, ανά χιλιόμετρο, για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα.


ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΔΙΟΔΙΑ

Σε ό,τι αφορά το Σύστημα Ηλεκτρονικών Αναλογικών Διοδίων ξεκίνησε το δεύτερο και τελικό στάδιο για την εγκατάσταση ενός πλήρους ηλεκτρονικού συστήματος αναλογικής χρέωσης διοδίων, δορυφορικής τεχνολογίας με οπτική αναγνώριση,  σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας.  Στη Β’ φάση έχουν προεπιλεγεί πέντε κοινοπραξίες στις οποίες συμμετέχουν εταιρείες με αναγνωρισμένη διεθνώς εμπειρία στην εγκατάσταση παρόμοιων συστημάτων καθώς επίσης και ισχυροί ελληνικοί όμιλοι. Εκτιμάται πως η σύμβαση θα έχει υπογραφεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019.


Ε65

Τέλος, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την χρηματοδότηση του Βόρειου Τμήματος του Ε65 από τα Τρίκαλα μέχρι την Εγνατία Οδό. Τα δύο τμήματα θα ενωθούν με τον κεντρικό άξονα Ξυνιάδα-Τρίκαλα μήκους 79 χιλιομέτρων, το οποίο έχει δοθεί στην κυκλοφορία από το 2017.

Όπως γνωστοποίησε στην Βουλή ο Χρήστος Σπίρτζης, για το κατασκευασθέν κεντρικό τμήμα του έργου επετεύχθη, σε σχέση με τη σύμβαση του 2013:

  • μείωση των απαιτήσεων αποζημίωσης του κατασκευαστή από 115.000.000 ευρώ σε 50.000.000 (εξοικονόμηση 65.000.000 ευρώ). 
  • περιορίστηκε η δαπάνη αποκατάστασης καθυστέρησης από 67.000.000 σε 10.000.000 ευρώ (μείωση 57.000.000 ευρώ) 
  • μειώθηκαν οι απαιτήσεις αποζημίωσης του παραχωρησιούχου από 27.000.000 σε 7.500.000 ευρώ. 

«Συνολικά δηλαδή εξοικονομήθηκαν 144.000.000 ευρώ, ενώ δεν είχαν ολοκληρωθεί στοιχειωδώς ούτε οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και επομένως και οι απαλλοτριώσεις», συμπλήρωσε ο υπουργός.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3