Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 28-11-2016, 21:25
ΕΛΛΑΔΑ

Το πρώτο τρίμηνο του 2017 ξεκινάνε οι κατασκευαστικές εργασίες στο νότιο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος Ε65 Λαμία – Ξυνιάδα.

Την ανακοίνωσε έκανε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης από το κεντρικό εργοτάξιο του Ε65, στην Καρδίτσα, όπου και βρέθηκε σήμερα και επιθεώρησε την πορεία των εργασιών. 

Παράλληλα, το Μάρτιο του 2017 ολοκληρώνεται το έργο με σύμβαση παραχώρησης που αφορά στο τμήμα Ξυνιάδα-Τρίκαλα, στο οποίο το τελευταίο δεκαπεντάμηνο προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες κατασκευής, χάρις στις συστηματικές παρεμβάσεις του Υπουργείου Υποδομών, το οποίο, όπως τόνισε, όλο αυτό το διάστημα κατάφερε να επιλύσει μια σειρά εκκρεμοτήτων και εμπλοκών που εμπόδιζε την απρόσκοπτη πρόοδο των κατασκευαστικών εργασιών. 

Για το βόρειο τμήμα του Ε65 (από την Καλαμπάκα μέχρι Εγνατία οδό), ανέφερε ότι διαπραγματεύσεις του υπουργείου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να τελεσφορήσουν τους πρώτους μήνες του 2017.

Ο κ. Σπίρτζης ρωτήθηκε αν για το βόρειο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου θα γίνει νέος διαγωνισμός ή θα γίνει κατ’ επέκταση της σύμβασης.

«Προβλέφθηκε από την αναθεώρηση ότι και το νότιο και το βόρειο τμήμα μπορούν να προχωρήσουν με την ίδια σύμβαση παραχώρησης για την κατασκευή της, όμως οι δρόμοι του βόρειου και του νότιου τμήματος θα είναι δημόσιοι δρόμοι. Δεν ανήκουν ως λειτουργία στον παραχωρησιούχο, που έχει κάνει το μεσαίο τμήμα», απάντησε ο κ. Σπρίτζης.


ΜΕΝΕΙ ΤΟ 10%

Ο κ. Σπίρτζης μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε ότι «ο Ε65 στο μεγαλύτερο ποσοστό του είναι έτοιμος. Μένει ένα 10% για να ολοκληρωθεί το έργο εντός των χρονοδιαγραμμάτων, άρα τον Μάρτιο η Θεσσαλία θα έχει το κεντρικό τμήμα του αυτοκινητόδρομου, όπως συμβατικά ορίζεται μετά την αναθεώρηση. 

Εμείς μες στον Δεκέμβριο μετά την απόφαση της Διυπουργικής προχωράμε την ανάθεση του πρώτου τμήματος για να υπάρχει επιτέλους ένας αυτοκινητόδρομος που θα συνδέει την ΠΑΘΕ με την Εγνατία και ολοκληρώνουμε τους πρώτους μήνες του 2017 την διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να μπορέσει να προχωρήσει και το Βόρειο τμήμα του Ε65».


ΔΙΟΔΙΑ

Ο υπουργός Υποδομών απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα διόδια είπε ότι ο στόχος είναι «και στον Ε 65 είναι να μπουν μέσα στο 2017 αναλογικά διόδια και βέβαια όταν ολοκληρωθεί ο αυτοκινητόδρομος σε ένα ενιαίο ηλεκτρονικό και αναλογικό σύστημα για όλους τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας, για να μπορέσουμε να έχουμε και την κοινωνική πολιτική που πρέπει να έχουμε για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, αλλά και για να φύγουμε από το ανατολίτικο μοντέλο των μετωπικών διοδίων και να γίνει και στην χώρα μας ότι γίνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη». 

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα