ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Υπέρ της ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός

Εικόνα του άρθρου ΕΕ: Υπέρ της ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/10/2023, 00:21
ΚΟΣΜΟΣ - ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση τάχθηκε τη Δευτέρα υπέρ της έγκρισης μιας «ανθρωπιστικής παύσης» στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς, ακόμη και αν ορισμένες κυβερνήσεις μελών εξέφρασαν επιφυλάξεις για την ιδέα αυτή.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, δήλωσε ότι υποστηρίζει την έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για ένα διάλειμμα στη σύγκρουση ώστε να επιτραπεί να φτάσει στους Παλαιστίνιους στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, πολύ περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια

Δύο αυτοκινητοπομπές βοήθειας -η μία με 20 φορτηγά και η άλλη με 14 -εισήλθαν στη Γάζα το Σαββατοκύριακο από την Αίγυπτο στο πέρασμα της Ράφα, σύμφωνα με αξιωματούχους. Όμως οι εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής δήλωσαν ότι πρόκειται για ένα κλάσμα της βοήθειας που θα έμπαινε στη Γάζα ακόμη και σε κανονικούς καιρούς.

«Τώρα το πιο σημαντικό πράγμα είναι να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα», δήλωσε ο ΜΠορέλ στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Μέλη της ΕΕ, όπως η Γαλλία, η Ισπανία, οι Κάτω Χώρες, η Ιρλανδία, η Σλοβενία και το Λουξεμβούργο, υποστήριξαν επίσης την ιδέα.

Αλλά ορισμένοι άλλοι υπουργοί εξέφρασαν ανοιχτά επιφυλάξεις για την πρόταση ή απέφυγαν να απαντήσουν ευθέως όταν ρωτήθηκαν σχετικά.

Η διάσταση των απόψεων αντανακλά τις μακροχρόνιες διαφορές εντός της ΕΕ σχετικά με την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, με εκείνους που θεωρούνται πιο συμπαθείς στους Παλαιστίνιους να πιέζουν για μια παύση, ενώ οι σταθεροί σύμμαχοι του Ισραήλ ήταν πιο απρόθυμοι.

Ερωτηθείσα γιατί η Γερμανία δεν υποστήριξε τις εκκλήσεις για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ότι οι τελευταίες ημέρες έδειξαν τη σημασία της παροχής βοήθειας στη Γάζα, αλλά κατέστησαν επίσης σαφές ότι η Χαμάς συνεχίζει να επιτίθεται στο Ισραήλ.

Ορισμένοι διερωτήθηκαν αν μια παύση θα εμπόδιζε το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί, καθώς προσπαθεί να καταστρέψει θέσεις της Χαμάς στη Γάζα.


Η περίπτωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Τον τελευταίο καιρό η πρόεδρος της Κομισιόν έχει συγκεντρώσει πάνω της τα πυρά όχι για τις δηλώσεις υπέρ των Ισραηλινών, αλλά για την απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στους αμάχους της Γάζας. 

Μια εβδομάδα πριν ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, αναγκάστηκε να διευκρινίσει ότι «η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν  δεν εκπροσωπεί τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την παλαιστινιο-ισραηλινή σύγκρουση που είχαν προκαλέσει αναταραχή.

Δύο μέρες πριν περίπου 800 μέλη του προσωπικού της ΕΕ προέβησαν σε μια ασυνήθιστη πράξη υπογράφοντας επιστολή κατά της φον ντερ Λάιεν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας για να διαμαρτυρηθούν για αυτό που οι ίδιοι χαρακτηρίζουν «αδικαιολόγητη μεροληψία προς το Ισραήλ στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς».

Τέλος Το DiEM-ΜέΡΑ25 ξεκίνησε συλλογή υπογραφών για την απομάκρυνση της φον ντερ Λάιεν από την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς όπως υποστηρίζει «παραβίασε το νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταστρατηγώντας θεμελιώδεις ηθικές αρχές. Ενώ καταδίκασε τις επιθέσεις εναντίον πολιτών του Ισραήλ, υποστήριξε τη διακοπή παροχής νερού, φαγητού και ηλεκτρισμού, καθώς και τον βομβαρδισμό των πολιτών στη Γάζα με το πρόσχημα της “άμυνας”. Αυτή της η μονομερή ενέργεια παραβαίνει το διεθνές δίκαιο και τη δημοκρατική εντολή των κρατών μελών της ΕΕ».

Με πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία: European Union


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back