Λυκ πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Συμφωνία για το πιστοποιητικό Covid (upd)

Εικόνα του άρθρου ΕΕ: Συμφωνία για το πιστοποιητικό Covid (upd)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/05/2021, 23:34
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ευρωβουλευτές και οι χώρες-μέλη της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για το «Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid» (EU Digital Covid Certificate) που θα διευκολύνει τα ταξίδια εντός της ΕΕ φέτος το καλοκαίρι, ανοίγοντας τον δρόμο για την εφαρμογή του πριν από τα τέλη Ιουνίου. 

Την είδηση ανακοίνωσε στο twitter o Επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς. «Λευκός καπνός: Έχουμε συμφωνία στην πρόταση της Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid. Καλωσορίζω τη σημερινή συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ. Παραδώσαμε αυτό το νέο εργαλείο σε χρόνο ρεκόρ για να διασφαλίσουμε την ελεύθερη μετακίνηση όλων των πολιτών», έγραψε ο Βέλγος Επίτροπος.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε ο τέταρτος γύρος των διαπραγματεύσεων για το πιστοποιητικό, ο οποίος διήρκησε πάνω από τέσσερις ώρες. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας αναμένεται να ανακοινωθούν.

Ο Κανονισμός για το πιστοποιητικό θα πρέπει να εγκριθεί από τα Κράτη - Μέλη και να ψηφιστεί στην Ολομέλεια Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μεταξύ 7-10 Ιουνίου.


Το πιστοποιητικό

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το πιστοποιητικό θα είναι διαθέσιμο είτε σε ψηφιακή είτε σε έντυπη μορφή σκοπό τη διευκόλυνση της ελεύθερης μετακίνησης στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Θα πιστοποιεί ότι ένα άτομο είτε έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, είτε έχει πρόσφατο αρνητικό αποτέλεσμα από διαγνωστικό τεστ, είτε έχει αναρρώσει από τη λοίμωξη. 

Στην πράξη, πρόκειται για τρία διακριτά πιστοποιητικά. Το νέο κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να εκδίδουν πιστοποιητικά, τα οποία στη συνέχεια θα γίνονται δεκτά σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Ο κανονισμός της ΕΕ για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID θα πρέπει να ισχύει για 12 μήνες. Η έκδοση του πιστοποιητικού δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης μετακίνησης και δεν θα θεωρείται ταξιδιωτικό έγγραφο.


Δικλείδες για την προστασία των δεδομένων

Τα πιστοποιητικά θα ελέγχονται για την πρόληψη της απάτης και της πλαστογράφησης, όπως και η γνησιότητα των ηλεκτρονικών σφραγίδων που θα περιλαμβάνονται στα έγγραφα αυτά. 

Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που θα αντλούνται από τα πιστοποιητικά δεν μπορούν να αποθηκευτούν στα κράτη μέλη προορισμού και δεν θα δημιουργηθεί κεντρική βάση δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ. 

Ο κατάλογος των οντοτήτων που θα επεξεργάζονται και θα λαμβάνουν δεδομένα θα είναι δημόσιος, ώστε οι πολίτες να μπορούν να ασκούν τα δικαιώματά τους όσον αφορά την προστασία των δεδομένων δυνάμει του γενικού κανονισμού για την προστασία δεδομένων (GDPR).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back