Η Ουγγαρία δεν θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει μια στρατηγική σύνοδο της ΕΕ τον επόμενο μήνα, λόγω των ταξιδιών του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν που αυτοαποκαλούνται «ειρηνευτική αποστολή» στη Μόσχα και το Πεκίνο αυτόν τον μήνα με στόχο τη μεσολάβηση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, τα οποία οι εταίροι της ΕΕ θεώρησαν με συντριπτική πλειοψηφία ότι υπονομεύουν την υποστήριξή τους προς το Κίεβο.
«Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα, έστω και συμβολικό», δήλωσε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, εξηγώντας γιατί αποφάσισε ότι η επικείμενη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες αντί στη Βουδαπέστη.
Η Ουγγαρία ασκεί επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ και ως εκ τούτου ανέμενε να φιλοξενήσει την ετήσια συνάντηση στα τέλη Αυγούστου. Η συγκέντρωση αυτή θα πρέπει τώρα να πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της ΕΕ τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε ο Μπορέλ.
Ο Όρμπαν θεωρείται ότι έχει τη θερμότερη σχέση με τη Ρωσία στην ΕΕ και είναι σε μεγάλο βαθμό πολιτικά απομονωμένος όσον αφορά τη στάση του στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η κυβέρνησή του έχει καθυστερήσει την επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα και τεράστιες δόσεις στρατιωτικής βοήθειας για το Κίεβο που συμφωνήθηκαν από όλους τους άλλους εταίρους.
Πριν από την ανακοίνωση της απόφασης, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πίτερ Σίγιαρτο δήλωσε ότι η ιδέα να μεταφερθεί η συνάντηση του Αυγούστου από τη Βουδαπέστη στις Βρυξέλλες ήταν μια περίπτωση «φανταστικής εκδίκησης».
Μόνο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας είχε προσφέρει ρητά την υποστήριξή του στην «ειρηνευτική αποστολή» της Ουγγαρίας, σημείωσε. Μιλώντας πριν από την ανακοίνωση του Μπορέλ, ο Σίγιαρτο έδωσε ωστόσο το μήνυμα ότι θα εξακολουθούσε να παρίσταται εάν η συνάντηση μεταφερόταν στις Βρυξέλλες.
Η Ουγγαρία ανέλαβε τον εξάμηνο εκ περιτροπής ρόλο την 1η Ιουλίου και έκτοτε ο Όρμπαν έχει επισκεφθεί την Ουκρανία, τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια παγκόσμια περιοδεία που έχει διαφημίσει ως «ειρηνευτική αποστολή» με στόχο τη μεσολάβηση για τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Οι επικριτές του Όρμπαν τον κατηγορούν ότι ενεργεί ενάντια στην ενότητα και τα συμφέροντα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, των οποίων η Ουγγαρία είναι μέλος, και ότι ακολουθεί μια στρατηγική κατευνασμού απέναντι στη Ρωσία παρά την εισβολή της στην Ουκρανία.
Φωτογραφία: European Union