ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Δεν κατέληξαν σε συμφωνία για τις κορυφαίες θέσεις

Εικόνα του άρθρου ΕΕ: Δεν κατέληξαν σε συμφωνία για τις κορυφαίες θέσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/06/2024, 10:28
ΚΟΣΜΟΣ - ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Χωρίς τελική συμφωνία για τα πρόσωπα που θα καταλάβουν τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ έληξε η άτυπη σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες

«Δεν υπάρχει συμφωνία απόψε σε αυτό το στάδιο», δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ.

Οι 27 ηγέτες ζύγιζαν τις επιπτώσεις των πρόσφατων ευρωπαϊκών εκλογών και τον τρόπο με τον οποίο θα λάβουν υπόψη τα αποτελέσματα αυτά καθώς θα προτείνουν υποψηφίους για τις κορυφαίες θέσεις.

«Αυτή η συζήτηση ήταν σήμερα ένα χρήσιμο βήμα για την προετοιμασία του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», δήλωσε ο Μισέλ, αναφερόμενος στην επόμενη συνάντηση των προέδρων και των πρωθυπουργών της ΕΕ στις 27-28 Ιουνίου. Αρνήθηκε να επεκταθεί σχετικά με τις πιθανότητες της που έχει η φον ντερ Λάιεν και οι άλλοι, λέγοντας μόνο: «Θα διευκρινιστεί την επόμενη εβδομάδα».

Στις εκλογές της 6ης-9ης Ιουνίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετατοπίστηκε προς τα δεξιά και επέφερε σημαντικά πλήγματα στα κυρίαρχα κυβερνητικά κόμματα στο Παρίσι και το Βερολίνο. Ο γαλλογερμανικός άξονας που συνήθως κινεί την πολιτική της ΕΕ αποδυναμώθηκε αισθητά και τα σκληρά δεξιά κόμματα κέρδισαν έδαφος.

Παρόλα αυτά, τα ονόματα για τις μεγάλες θέσεις κυκλοφορούν στις Βρυξέλλες εδώ και μήνες.

Ο πρώην πορτογάλος σοσιαλιστής πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα αναφέρεται συχνά για τη θέση του Μισέλ - το ρόλο του προέδρου του Συμβουλίου. Η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλλας, γνωστή για τη σκληρή της γραμμή απέναντι στη Ρωσία, έχει ακουστεί ως πιθανή κορυφαία διπλωμάτης της ΕΕ.

Σύμφωνα με τις συνθήκες της ΕΕ, η επιλογή των υποψηφίων από τους ηγέτες θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τα αποτελέσματα των εκλογών, μοιράζοντας τις θέσεις μεταξύ των νικητών.

Σε ανάρτησή του στο X, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος ηγείται μιας σταθερά εθνικιστικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι «η βούληση των ευρωπαϊκών λαών αγνοήθηκε» από τους άλλους ηγέτες.

Σύμφωνα με την περίπλοκη κατανομή των εξουσιών της ΕΕ, οι ηγέτες διορίζουν τον επόμενο πρόεδρο της Επιτροπής, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη χάραξη της πολιτικής της ΕΕ, από το κλίμα έως τον κολοσσιαίο κοινό προϋπολογισμό.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέφυγε τις ερωτήσεις σχετικά με το αν υποστηρίζει προσωπικά την φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία, αλλά υπογράμμισε ότι η υποστήριξή του θα εξαρτηθεί από τη συνεργασία της με τα κυρίαρχα κόμματα και όχι με τα δεξιά κόμματα.

Ενόψει των εκλογών, πολλοί σοσιαλιστές και πράσινοι νομοθέτες επέκριναν τη φον ντερ Λάιεν για την προσπάθειά της να κερδίσει την υποστήριξη της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, η οποία προέρχεται από το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μια Γερμανίδα συντηρητική που δεν μίλησε στους δημοσιογράφους καθώς έφτασε στη σύνοδο κορυφής, βρίσκεται σε καλή θέση μετά την ισχυρή παρουσία της κοινοβουλευτικής ομάδας του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Αλλά τίποτα δεν είναι εγγυημένο. Το προεδρικό ύφος της φον ντερ Λάιεν έχει κατά καιρούς εξοργίσει τους συναδέλφους της στην Επιτροπή και είναι βαθιά αντιδημοφιλής σε ορισμένες γωνιές του Κοινοβουλίου της ΕΕ, όπου θα χρειαστεί την υποστήριξη 361 από τους 720 νομοθέτες για να διατηρήσει τη θέση της.

Με πληροφορίες από ΑΡ, Φωτογραφία: Ο Σαρλ Μισέλ ανακοινώνει τα αποτελέσματα της άτυπης συνόδου των ηγετών της ΕΕ/European Union

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3