ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Συμφωνία για Φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλλας στις κορυφαίες θέσεις

Εικόνα του άρθρου ΕΕ: Συμφωνία για Φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλλας στις κορυφαίες θέσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/06/2024, 19:14
ΚΟΣΜΟΣ - ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Οι ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες κατέληξαν την Τρίτη σε συμφωνία για κορυφαία αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιλέγοντας τη Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσαν πηγές στο Reuters.

Οι τρεις κύριες κεντρώες πολιτικές ομάδες συμφώνησαν στον Πορτογάλο πρώην πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα να αναλάβει πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την Εσθνή πρωθυπουργό Κάγια Κάλλας επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Η συμφωνία, την οποία ανέφεραν αρχικά η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung και το ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa, επιτεύχθηκε από τους διαπραγματευτές των κεντροδεξιών, κεντροαριστερών και φιλελεύθερων συμμαχιών των ευρωπαϊκών κομμάτων.

Οι Φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλλας αναμενόταν ευρέως να αναλάβουν τις κορυφαίες θέσεις, αλλά οι εθνικοί ηγέτες της ΕΕ δεν συμφώνησαν όταν συναντήθηκαν για δείπνο την περασμένη εβδομάδα.

Με την υποστήριξη των τριών μεγάλων κομματικών ομάδων, η συμφωνία είναι τώρα πιθανό να επιβεβαιωθεί γρήγορα όταν οι εθνικοί ηγέτες συναντηθούν ξανά σε σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Ωστόσο, η Φον ντερ Λάιεν θα χρειαστεί επίσης την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία. Διπλωμάτες λένε ότι αυτό δεν είναι δεδομένο και ότι πιθανότατα θα χρειαστεί υποστήριξη από νομοθέτες πέραν των τριών ομάδων που την υποστηρίζουν επίσημα.

Με πληροφορίες από Reuters


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3