ΚΟΣΜΟΣ

Πορτογαλία: Ο πρωθυπουργός παραιτείται εν μέσω έρευνας για διαφθορά

Εικόνα του άρθρου Πορτογαλία: Ο πρωθυπουργός παραιτείται εν μέσω έρευνας για διαφθορά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/11/2023, 19:58
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα παραιτήθηκε σήμερα, λίγες ώρες αφότου οι εισαγγελείς συνέλαβαν τον προσωπάρχη του στο πλαίσιο έρευνας για φερόμενη διαφθορά στους χειρισμούς της κυβέρνησής του σε έργα εξόρυξης λιθίου και υδρογόνου.

Ο Κόστα, ο οποίος, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ήταν στόχος ξεχωριστής έρευνας, ανακοίνωσε την απόφασή του σε τηλεοπτική δήλωση μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα.

Είπε ότι η συνείδησή του είναι καθαρή, αλλά δεν θα είναι υποψήφιος για τέταρτη φορά ως πρωθυπουργός.

«Η αξιοπρέπεια των καθηκόντων του πρωθυπουργού δεν είναι συμβατή με οποιαδήποτε υποψία για την ακεραιότητά του, την καλή του διαγωγή και ακόμη λιγότερο με την υποψία της άσκησης οποιασδήποτε εγκληματικής πράξης», δήλωσε ο Κόστα.

Εναπόκειται τώρα στον πρόεδρο να αποφασίσει αν θα επιτρέψει στους Σοσιαλιστές του Κόστα, οι οποίοι έχουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση ή αν θα διαλύσει το κοινοβούλιο και θα προκηρύξει εκλογές.

Το κοινοβούλιο επρόκειτο να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2024 αργότερα αυτό το μήνα.

Ο Κόστα θα παραμείνει στη θέση του μέχρι την απόφαση του προέδρου. Ο Ρεμπέλο ντε Σόουζα κάλεσε τα πολιτικά κόμματα για διαβουλεύσεις την Τετάρτη και το συμβουλευτικό του όργανο, το Συμβούλιο της Επικρατείας, την Πέμπτη.

Το γραφείο του εισαγγελέα ανέφερε σε ανακοίνωσή του νωρίτερα ότι πέντε άτομα είχαν συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας, μεταξύ των οποίων ο Βίτορ Εσκαρία, επικεφαλής του προσωπικού του Κόστα, και ένας σύμβουλος επιχειρήσεων.

Είπε ότι ο υπουργός Υποδομών Ζοάο Γκαλάμπα και ο πρόεδρος της περιβαλλοντικής υπηρεσίας APA, Νούνο Λακάστα, ήταν επίσημα ύποπτοι και θα παρουσιαστούν ενώπιον δικαστή.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι έλαβαν γνώση ότι οι ύποπτοι χρησιμοποίησαν το όνομα και την εξουσία του Κόστα για να «ξεμπλοκάρουν διαδικασίες» που σχετίζονται με τις συμφωνίες και ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει τον πιθανό ρόλο του Κόστα στις συμφωνίες.

Πάνω από 40 έρευνες πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη σε διάφορα κυβερνητικά κτίρια, συμπεριλαμβανομένου του γραφείου του Εσκαρία και των υπουργείων υποδομών και περιβάλλοντος, ανέφερε η εισαγγελία.

Ο Κόστα δήλωσε «πλήρως διαθέσιμος να συνεργαστεί» με τη δικαιοσύνη.

Οι εισαγγελείς ερευνούν φερόμενη διαφθορά και διακίνηση επιρροής σε παραχωρήσεις για εξερεύνηση λιθίου στη βόρεια Πορτογαλία, ένα έργο για μονάδα υδρογόνου στο λιμάνι του Σινές και μια μεγαλεπήβολη επένδυση σε κέντρο δεδομένων εκεί.

«Στο διακύβευμα μπορεί να υπάρχουν ... γεγονότα ικανά να συνιστούν εγκλήματα κακοδιαχείρισης, ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας πολιτικών και εμπορίας επιρροής», ανέφερε η εισαγγελία.


Πρόωρες εκλογές

Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα έκανε δεκτή την παραίτηση του Κόστα και συγκάλεσε για αύριο Τετάρτη συνεδρίαση των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο, ενόψει της προκήρυξης πρόωρων εκλογών, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η προεδρία. Την Πέμπτη θα συνεδριάσει για τον ίδιο λόγο το Κρατικό Συμβούλιο.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back