Συντακτης: Γιώργος Πατέλης
Δημοσιευση: 21-03-2019, 14:13
ΚΟΣΜΟΣ

«Αυτήν την στιγμή υπάρχουν στο τραπέζι περισσότερες μη εναλλακτικές από ό,τι εναλλακτικές λύσεις… έχω μερικές φορές την αίσθηση ότι βρισκόμαστε στην αίθουσα αναμονής, λίγο σαν Περιμένοντας τον Γκοντό. Αλλά ο Γκοντό δεν ήρθε ποτέ, άρα ελπίζω ότι αυτήν την φορά θα έρθει», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ, λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής με θέμα το Brexit.

Η Τερέζα Μέι θα παρουσιάσει σήμερα στις Βρυξέλλες αίτημα για την καθυστέρηση κατά τρεις μήνες του Brexit, το οποίο επρόκειτο να συμβεί σε μόλις οκτώ ημέρες, στις 29 Μαρτίου, απέναντι σε ευρωπαίους ηγέτες που έχουν κουραστεί από τις βρετανικές παλινωδίες και είναι αποφασισμένοι να θέσουν τους όρους τους.

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα τους εκθέσει αυτοπροσώπως ό,τι έχει περιλάβει στην επιστολή που απήθυνε χθες προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ: ότι το Λονδίνο θέλει τώρα να αναβάλει μέχρι τις 30 Ιουνίου το διαζύγιο με την ΕΕ.

«Πιστεύω ότι μία μικρή παράταση θα είναι εφικτή», απάντησε ήδη ο Τουσκ, ο τελετάρχης της σημερινής ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.

Αλλά «υπό την προϋπόθεση θετικής ψήφου για την συμφωνία αποχώρησης στην Βουλή των Κοινοτήτων», προειδοποίησε, την ώρα που η Τερέζα Μέι προσπαθεί να θέσει για μία τρίτη φορά την συμφωνία της σε ψηφοφορία.

Οι βρετανοί βουλευτές έχουν ήδη απορρίψει σε δύο ψηφοφορίες η συμφωνία της, αλλά η Τερέζα Μέι δεν απελπίζεται και πληθαίνει τις κινήσεις προς τους hardcore Brexiteers επιδιώκοντας τις ψήφους τους σε μία ψηφοφορία που θέλει να οργανώσει «το ταχύτερο δυνατόν».

 

Ο χρόνος πιέζει

Ο χρόνος πιέζει καθώς πλησιάζει η 29η Μαρτίου, μαζί με την απειλή μίας βρετανικής εξόδου χωρίς την συμφωνία και χωρίς την μεταβατική περίοδο που οι δύο πλευρές διαπραγματεύθηκαν εντατικά επί ενάμισι χρόνο και για την οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν αφήνει κανένα περιθώριο τροποποίησης.

«Ακόμη και αν η ελπίδα μίας τελικής επιτυχίας μπορεί να φαίνεται εύθραυστη, ίσως και απατηλή, και ακόμη και αν η κούραση του Brexit είναι όλο και περισσότερο ορατή και δικαιολογημένη, δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες για την αναζήτηση μίας θετικής λύσης μέχρι την τελευταία στιγμή», δήλωσε χθες ο Ντόναλντ Τουσκ.

Κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, «θα έχουμε μία ένδειξη για το τι οι 27 είναι έτοιμοι να δώσουν σε περίπτωση θετικής ψήφου» στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε διπλωμάτης στις Βρυξέλλες, ενώ η «επίσημη απόφαση» θα ληφθεί αργότερα σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, βρίσκεται επίσης σήμερα στις Βρυξέλλες για συναντηθεί με σειρά ευρωπαίων αξιωματούχων. Θα τους πει ότι είναι βέβαιος πως «μία εναλλακτική εκδοχή της συμφωνίας της Μέι μπορεί να γίνει δεκτή από το βρετανικό κοινοβούλιο», έγινε γνωστό από το περιβάλλον του.

 

Σοβαροί κίνδυνοι

Εκτός των «εγγυήσεων» που ζητά η κα Μέι, οι Ευρωπαίοι θα συζητήσουν επίσης την ημερομηνία της 30ής Ιουνίου που θέτει προβλήματα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μία τρίμηνη αναβολή «θα σημαίνει σοβαρούς νομικούς και πολιτικούς κινδύνους για την ΕΕ», έχει προειδοποιήσει η Κομισιόν, υποστηρίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι υποχρεωμένο να οργανώσει ευρωεκλογές, εάν εξακολουθεί να είναι μέλος της ΕΕ κατά την διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ανάμεσα στις 23 και 26 Μαΐου.

Εάν δεν το κάνει, θα θέσει σε κίνδυνο την νομιμότητα του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τον κίνδυνο η λειτουργία της Ενωσης να περιπέσει σε παράλυση διαρκείας, προειδοποιεί η Κομισιόν, η οποία υποστηρίζει μία παράταση το αργότερον μέχρι τις 23 Μαΐου, στην περίπτωση μίας βραχυχρόνιας παράτασης.

Η Τερέζα Μέι φαίνεται ότι εκτιμά από την πλευρά της ότι δεν χρειάζεται να οργανωθούν ευρωεκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, εάν το διαζύγιο επισυμβεί πριν από την πρώτη συνεδρίαση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 2 Ιουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP. Φωτογραφία αρχείου ©European Union

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα