ΚΟΣΜΟΣ

EE-ΑstraZeneca: Δυσαρέσκεια για τις καθυστερημένες δόσεις

Εικόνα του άρθρου EE-ΑstraZeneca: Δυσαρέσκεια για τις καθυστερημένες δόσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/01/2021, 22:31
ΚΟΣΜΟΣ

Η Κομισιόν δεν είναι ικανοποιημένη από τις απαντήσεις που έδωσε η ΑstraZeneca σχετικά με τη μικρότερη ποσότητα εμβολίων με την οποία θα προμηθεύσει τα κράτη-μέλη της ΕΕ υπογράμμισε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ σε μήνυμά της.

«Γνωρίζετε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca βρίσκεται επί του παρόντος στα τελικά στάδια της διαδικασίας έγκρισης με τον EMA. Εάν πληρούνται όλες οι απαιτήσεις, ο EMA θα μπορούσε να συστήσει άδεια αγοράς έως το τέλος αυτής της εβδομάδας. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα αναφορικά με τον εφοδιασμό» σημείωσε η Στέλλα Κυριακίδου.

Προσέθεσε ότι «την περασμένη Παρασκευή, η εταιρεία AstraZeneca ενημέρωσε με έκπληξη την Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ ότι σκοπεύει να παρέχει πολύ λιγότερες δόσεις τις επόμενες εβδομάδες από ό,τι συμφωνήθηκε και ανακοίνωσε. Αυτό το νέο πρόγραμμα δεν είναι αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η Ευρωπαία Επίτροπος επισήμανε ότι απέστειλε επιστολή στην εταιρεία στην οποία όπως αναφέρει «έθεσε σημαντικές και σοβαρές ερωτήσεις».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχρηματοδότησε την ανάπτυξη του εμβολίου και την παραγωγή» σημείωσε προσθέτοντας ότι «η ΕΕ θέλει να μάθει ποιες δόσεις έχουν παραχθεί από την AstraZeneca, πού ακριβώς βρίσκεται μέχρι στιγμής και σε ποιον έχουν παραδοθεί» σημείωσε η Επίτροπος της ΕΕ.

Τόνισε ότι «οι απαντήσεις της εταιρείας δεν ήταν μέχρι στιγμής ικανοποιητικές».

Τέλος, η Στέλλα Κυριακίδου διεμήνυσε ότι «η ΕΕ επιθυμεί να παραδοθεί το παραγγελθέν και προχρηματοδοτημένο εμβόλιο το συντομότερο δυνατό. Και θέλουμε να εκπληρωθεί πλήρως το συμβόλαιό μας».


Η AstraZeneca

Η AstraZeneca, που ανέπτυξε το εμβόλιό της μαζί με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ενημέρωσε την ΕΕ την Παρασκευή ότι δεν θα ικανοποιήσει τους συμφωνηθέντες στόχους προμήθειας έως τα τέλη Μαρτίου, με αξιωματούχο της ΕΕ να δηλώνει στο Reuters ότι αυτό σημαίνει μείωση κατά 60% στις 31 εκατ. δόσεις.

Η αγγλοσουηδική φαρμακοβιομηχανία έχει λάβει προκαταβολή 336 εκατ. ευρώ από την ΕΕ, δήλωσε δεύτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters όταν η Ένωση των 27 σφράγισε τη συμφωνία προμήθειας με την AstraZeneca τον Αύγουστο για τουλάχιστον 300 εκατ. δόσεις –η πρώτη που υπεγράφη από την ΕΕ για τη διασφάλιση των εμβολίων κατά της COVID-19.

Βάσει συμφωνιών προαγοράς που συνήφθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ΕΕ δίνει προκαταβολές σε εταιρίες για να εξασφαλίσει δόσεις, με τα χρήματα αυτά να αναμένονται να χρησιμοποιηθούν κυρίως για την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας. 

«Οι αρχικοί όγκοι θα είναι μικρότεροι απ’ ό,τι προβλεπόταν αρχικά λόγω των μειωμένων αποδόσεων σε μεταποιητική μονάδα εντός της ευρωπαϊκής εφοδιαστικής μας αλυσίδας», ανέφερε η AstraZeneca την Παρασκευή. Η εν λόγω μονάδα είναι ένα εργοστάσιο εμβολίων στο Βέλγιο, για τη λειτουργία του οποίου είναι υπεύθυνη η Novasep, εταίρος της φαρμακοβιομηχανίας.


Η περίπτωση της Pfizer

Νωρίτερα τον Ιανουάριο, η Pfizer, που είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος προμηθευτής εμβολίων κατά της COVID-19 στην ΕΕ, ανακοίνωσε καθυστερήσεις σχεδόν ενός μήνα στις αποστολές της, αλλά μερικές ώρες αργότερα αναθεώρησε, διευκρινίζοντας ότι οι καθυστερήσεις είναι μόνο μίας εβδομάδας.

Τα συμβόλαια της ΕΕ με τις εταιρίες παρασκευής εμβολίων είναι εμπιστευτικά, αλλά ο αξιωματούχος της ΕΕ δεν απέκλεισε την πιθανότητα κυρώσεων για την AstraZeneca, δεδομένης της μεγάλης αναθεώρησης των προηγούμενων δεσμεύσεών της. Ωστόσο, η πηγή δεν εξήγησε τι είναι αυτό που μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις. «Δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back