ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

ΕΕ: Apple, Google και Meta υπό έρευνα για τις ψηφιακές αγορές

Εικόνα του άρθρου ΕΕ: Apple, Google και Meta υπό έρευνα για τις ψηφιακές αγορές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/03/2024, 20:18
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

 Τρεις αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί, η Apple, η Alphabet και η Meta Platforms θα διερευνηθούν για πιθανές παραβιάσεις του νέου νόμου της ΕΕ για τις ψηφιακές αγορές (DMA), δήλωσαν οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές ανταγωνισμού, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά πρόστιμα για τις εταιρείες.

Ο νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ισχύει από τις 7 Μαρτίου, έχει ως στόχο να αμφισβητήσει τη δύναμη εταιρειών, διευκολύνοντας τη μετακίνηση των ανθρώπων μεταξύ ανταγωνιστικών διαδικτυακών υπηρεσιών, όπως οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, τα προγράμματα περιήγησης στο διαδίκτυο και τα καταστήματα εφαρμογών. Αυτό με τη σειρά του θα πρέπει να ανοίξει χώρο για τον ανταγωνισμό μικρότερων εταιρειών.

Οι παραβάσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόστιμα ύψους έως και 10% του παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών των εταιρειών.

Οι αμερικανικές αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές αμφισβητούν επίσης τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες για υποτιθέμενες αντιανταγωνιστικές πρακτικές σε μια επιχείρηση καταστολής που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στη διάλυση των εταιρειών.

Οι εταιρείες τεχνολογίας λένε ότι έχουν επιστρατεύσει χιλιάδες μηχανικούς για να ανταποκριθούν στην απαίτηση του νόμου για τις ψηφιακές αγορές και δίνουν στους χρήστες και τους αντιπάλους περισσότερες επιλογές.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε τη Δευτέρα ότι υποψιάζεται ότι τα μέτρα που ελήφθησαν δεν επαρκούν για την αποτελεσματική συμμόρφωση με την DMA.

«Σήμερα η Κομισιόν άνοιξε έρευνες μη συμμόρφωσης υπό την Πράξη Ψηφιακών Αγορών (DMA). Οι έρευνες αφορούν τους κανόνες της Alphabet για το Google Play και Google Search, τους κανόνες της Apple για το App Store και το Safari και το μοντέλο «pay or consent» της Meta για τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων στο Facebook και τις άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ανακοίνωσαν η επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής επιτροπής της ΕΕ Μαργκρέτε Βεστάγκερ και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Φωτογραφία: European Union


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back