Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΔΟ Πτηνοτροφίας: Η εκλογική καθυστέρηση «κλείνει» το 56% των επιχειρήσεων

Εικόνα του άρθρου ΕΔΟ Πτηνοτροφίας: Η εκλογική καθυστέρηση «κλείνει» το 56% των επιχειρήσεων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/03/2023, 10:46
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πτηνοτροφίας (ΕΔΟΠ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση του κλάδου, γιατί όπως τονίζει, καθυστερεί το θέμα των αδειοδοτήσεων στα πτηνοτροφεία.

Το θέμα δεν είναι καθόλου απλό ωστόσο και προβληματίζει συχνά τις αρχές. Η ΕΔΟΠ αναφέρει ότι «ενώ χάρη και στην εποικοδομητική στάση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σίμου Κεδίκογλου και του υφυπουργού Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Νίκου Ταγαρά, αρκεί η ψήφιση της σχετικής τροπολογίας για να δοθεί επιτέλους λύση στο ζήτημα που ταλανίζει την ελληνική πτηνοτροφία, η σχετική διαδικασία καθυστερεί αναίτια, με αποτέλεσμα οι πτηνοτρόφοι να έχουν περιέλθει σε απόγνωση».

Δύο πράγματα τονίζει η ΕΔΟΠ: ότι αν η νομοθετική αλλαγή πάει μετά τις εκλογές, «η ζημιά στην αναπτυξιακή πορεία του κλάδου θα είναι καταστροφική, καθώς οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, στην πλειοψηφία τους, έχουν υποβάλλει σχέδια εκσυγχρονισμού και βελτίωσης».

Εδώ είναι ακριβώς το θέμα, ότι τα σχέδια, χωρίς την τροπολογία, δεν μπορούν να πάρουν έγκριση περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ).

Επίσης, δεν ανανεώνονται οι άδειες λειτουργίας των πτηνοτροφείων, με αποτέλεσμα το άμεσο κλείσιμο περίπου του 56% εξ αυτών, σύμφωνα με την ΕΔΟΠ.

Ο κλάδος έχει θέσει εγκαίρως το θέμα υπ’ όψη του πρωθυπουργού και τονίζει ότι το θέμα πλέον είναι κατεπείγον.

«Επιπλέον, το γεγονός ότι ο κλάδος δεν επιδοτήθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας και ένα μεγάλο ποσοστό  των επιχειρήσεων έμεινε εκτός των επιδοτήσεων για τις ζωοτροφές, δημιουργεί την εντύπωση ότι δεν βρισκόμαστε στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης – κάτι που προφανώς αρνούμαστε να πιστέψουμε», σημειώνει.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back