Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το εθνικό πάρκο Τζουμέρκων έχει διεθνή πιστοποίηση πια

Εικόνα του άρθρου Το εθνικό πάρκο Τζουμέρκων έχει διεθνή πιστοποίηση πια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/10/2016, 17:27
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου έχει πλέον διεθνή πιστοποίηση. Όχι ότι αυτό περίμενε η περιοχή για να γίνει πιο όμορφη και συναρπαστική, αλλά είναι μια σημαντική εξέλιξη που επιβεβαιώνει το πόσο μοναδική είναι: πήρε την πιστοποίηση από την Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εθνικών Πάρκων και Προστατευόμενων Περιοχών (EUROPARK), του φορέα που, όπως αυτοκαθορίζεται, «είναι αφιερωμένος στην πρακτική συντήρηση και αειφόρο ανάπτυξη της ευρωπαϊκής βιοποικιλότητας, υιοθετώντας ολιστικές προσεγγίσεις τοπίου στη διαχείρισή της».

Το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου είναι η πρώτη προστατευόμενη περιοχή της Ελλάδας που μπαίνει στο διεθνές δίκτυο. Η συγκεκριμένη οργάνωση είναι βασικά γερμανική, και τη συγκροτούν οι φορείς προστασίας, αλλά και ΜΚΟ, καθώς και μεμονωμένα μέλη. Εδρεύει στο Ρέγκενσμπουργκ της Βαυαρίας και έχει γραφεία και στις Βρυξέλλες.

Η υποψηφιότητα κατατέθηκε πέρυσι, με στήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου και τον περασμένο Απρίλιο επισκέφθηκε την περιοχή η Μάρα φαν Λοφ, σύμβουλος του EUROPARC, για να δει από κοντά την περιοχή και να αξιολογήσει την υποψηφιότητα. Κατά την επίσκεψη συναντήθηκε με φορείς της περιοχής, με την Περιφέρεια, αλλά και τους δήμους Βορείων και Κεντρικών Τζουμέρκων.

Το πάρκο πιστοποιήθηκε ως σημείο της Ευρωπαϊκής Χάρτας για το Βιώσιμο Τουρισμό, για τα πέντε επόμενα χρόνια. Ουσιαστικά, η αποστολή είναι διπλή: πρώτα, η «αειφόρος διαχείριση» και η αρμονική ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων, η πιστοποίηση τοπικών προϊόντων και η βελτίωση των υπηρεσιών και έπειτα η «οριζόντια» δικτύωση μεταξύ των αντίστοιχων φορέων σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, η ανταλλαγή απόψεων, η συνεργασία κ.λπ.  «Η διάκριση που επιτεύχθηκε για το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου είναι το αποτέλεσμα της συμμετοχής και άριστης συνεργασίας απλών πολιτών, επιχειρηματιών, φορέων και υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης και του Φορέα Διαχείρισης που εμπλέκονται μέσα και γύρω από την προστατευόμενη περιοχή στην ανάπτυξη και διαχείρισή της. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε την Περιφέρεια Ηπείρου που στέκεται πάντα αρωγός μας σε παρόμοιες πρωτοβουλίες και ειδικότερα όλους όσους υπηρεσιακούς παράγοντες συνέβαλαν ώστε να επιτευχθεί αυτό το εγχείρημα» αναφέρει μεταξύ άλλων ο φορέας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
Ευάγγελος Παππάς
Επιτέλους! Εμείς οι Αρτινοί γνωρίζαμε την ομορφιά τους, τώρα το έμαθε και όλος ο κόσμος!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back