Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Eπαγγελματίες Τζουμέρκων: «Όχι» στην κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης

Εικόνα του άρθρου Eπαγγελματίες Τζουμέρκων: «Όχι» στην κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/01/2022, 17:09
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Tη διαφωνία της στην κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων εκφράζει η Ένωση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Συναφών Επαγγελμάτων Τζουμέρκων.

«Οι αποφάσεις που αφορούν στη διαχείριση του περιβάλλοντος στη περιοχή μας, δεν μπορούν να λαμβάνονται από το… μακρινό αθηνοκεντρικό σύστημα διοίκησης και μάλιστα χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η βούληση των Τζουμερκιωτών» τονίζεται.

Η Ένωση αναφέρει ότι μέχρι σήμερα είχε άριστη συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης, με τις δύο πλευρές να μοιράζονται από κοινού το όραμα της ήπιας ανάπτυξης που υπαγορεύει η ανάγκη προστασίας της φυσικής ομορφιάς και διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Μάλιστα, η Ένωση Τουριστικών Επιχειρήσεων εκπροσωπούνταν μέχρι πρότινος στο διοικητικό συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης.  

«Η άμεση αυτή επαφή που είχε η Ένωσή μας με τη Διοίκηση του Φορέα και οι εργασίες που συντελέστηκαν με τους εκπροσώπους του Europarc ήταν πολύ χρήσιμες και ενίσχυσαν την κοινή πεποίθησή μας για τα κοινά οφέλη που μπορούσαν να προέλθουν από την αλληλένδετη σχέση ανάμεσα στις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον. Αποτέλεσμα αυτής της συνέργειας ήταν η πιστοποίηση που είχε λάβει το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων από την Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Europarc κατατάσσοντάς το στα 11 της Ευρώπης και το μοναδικό στην Ελλάδα» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Ένωση Τουριστικών Επαγγελμάτων καλεί το υπουργείο να πάρει πίσω την απόφαση κατάργησης του Φορέα Διαχείρισης.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να καταργήσει και τους 36 Φορείς Διαχείρισης σε όλη τη χώρα, με τις αρμοδιότητες τους να περνούν στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) στην Αθήνα.

Μέσα στις γιορτές, υπογράφηκαν οι υπουργικές αποφάσεις για την κατάργηση των πρώτων 10 Φορέων Διαχείρισης. Μεταξύ αυτών οι Φορείς Διαχείρισης του εθνικού πάρκου Τζουμέρκων και του εθνικού πάρκου Πίνδου.

Επί της ουσίας, η Ένωση Τουριστικών Επαγγελμάτων είναι ο πρώτος φορέας στην Ήπειρο που αντιδράει στην κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης. Άλλοι φορείς, και δη οι Δήμοι, δεν έχουν πάρει καμία θέση.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back