ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Έξυπνος» οδοφωτισμός… αλλιώς

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/08/2019, 13:38
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια τελείως διαφορετική προσέγγιση έχει η νέα δημοτική αρχή του Μωυσή Ελισάφ, που αναλαμβάνει τα ηνία του Δήμου Ιωαννιτών τα επόμενα 24ωρα, σε ένα σημαντικό έργο το οποίο έχει δρομολογήσει η απερχόμενη δημοτική αρχή του Θωμά Μπέγκα. Από τις αρχές Αυγούστου «τρέχει» η διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια και την τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων με λαμπτήρες τύπου LED, σε δρόμους της πόλης, με προϋπολογισμό 3 εκατ. ευρώ. Οι πόροι αυτοί προέρχονται από ιδίους πόρους του Δήμου, και συγκεκριμένα μέσα από το ταμείο των ανταποδοτικών τελών.

Η επερχόμενη δημοτική αρχή διαφωνεί όμως. Όχι με το έργο, αλλά με τον τρόπο χρηματοδότησης. Μάλιστα, ο νέος δήμαρχος κ. Ελισάφ απέστειλε πριν από μερικές μέρες επιστολή στον απερχόμενο αντιδήμαρχο Θωμά Γιωτίτσα εκφράζοντας τη θέση ότι η παράταξή του διαφωνεί με τη διαγωνιστική διαδικασία (όπως και με το γεγονός ότι ως ημερομηνία παραλαβής των προσφορών από ενδιαφερόμενες εταιρίες είχε οριστεί η 30η Αυγούστου).  Ο κ. Ελισάφ, μιλώντας στον «Τύπο Ιωαννίνων», καταθέτει την άποψη ότι «η διαγωνιστική διαδικασία, όπως γίνεται, είναι ασύμφορη γιατί επιβαρύνει τον Δήμο» και προμηνύει ότι «η οικονομική επιτροπή θα ξαναδεί την όλη διαδικασία», με τις οριστικές αποφάσεις να λαμβάνονται από τα θεσμικά όργανα. Τα περί επιβάρυνσης του Δήμου αφορούν το γεγονός ότι  η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από ιδίους πόρους. Για τον νέο δήμαρχο και την παράταξή του «υπάρχουν άλλοι τρόποι χρηματοδότησης». 

Και ο πιο βασικός, βέβαια, που κερδίζει έδαφος στην Ήπειρο, λόγω της πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Ηπείρου, είναι η Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Πριν από λίγες μέρες, ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης είχε δηλώσει στον «Τύπο Ιωαννίνων» ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τον νέο δήμαρχο Ιωαννίνων για υλοποίηση των έργων «έξυπνου» φωτισμού με ΣΔΙΤ (διαβάστε εδώ). Το ενδιαφέρον, όπως αποδεικνύεται, αφορούσε και το… τρέχον έργο. Υπενθυμίζεται ότι αποτελούσε πολιτική απόφαση της απερχόμενης δημοτικής αρχής να μην κάνει το έργο του «έξυπνου» οδοφωτισμού με ΣΔΙΤ και να απέχει από την πρωτοβουλία της περιφερειακής αρχής.

Η πολιτική θέση της νέας δημοτικής αρχής είναι διαφορετική. Σημειωτέον δε ότι η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη, η οποία είχε αναλάβει τις ΣΔΙΤ (με τη σύμπραξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας), ως νέα δημοτική σύμβουλος και επικεφαλής παράταξης έχει έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την παράταξη του κ. Ελισάφ  ενόψει και της συγκρότησης δημιουργικής πλειοψηφίας στον Δήμο.

Όπως και να ‘χει, οι εξελίξεις γύρω από το σημαντικό έργο του «έξυπνου» οδοφωτισμού έρχονται. Όσο για τον διαγωνισμό που «τρέχει», πήρε παράταση…, με τη νέα δημοτική αρχή να έχει τον χρόνο να διαχειριστεί το ζήτημα. Στις 23 Αυγούστου, σε έκτακτη συνεδρίασή της η οικονομική επιτροπή υπό την προεδρία του Θωμά Γιωτίτσα, έδωσε παράταση για την  υποβολή προσφορών μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου και για τη διενέργεια του διαγωνισμού μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, μετά από σχετικά αιτήματα ενδιαφερόμενων εταιριών που επικαλούνταν τη θερινή, δύσκολη περίοδο του Αυγούστου και τις υψηλές απαιτήσεις προετοιμασίας για συμμετοχή στον διαγωνισμό.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back