Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα φώτα της πόλης… αλλιώς

Εικόνα του άρθρου Τα φώτα της πόλης… αλλιώς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/03/2019, 00:58
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης του οδοφωτισμού σε περιοχές του κέντρου της πόλης κάνει η δημοτική αρχή. Το δημοτικό συμβούλιο παρέλαβε ομόφωνα τη μελέτη για την προμήθεια και τοποθέτηση φωτιστικών LED, με προϋπολογισμό 3 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Κατά τη συνεδρίαση, η δημοτική αρχή Ιωαννίνων υπερασπίστηκε την επιλογή της να χρηματοδοτήσει με ιδίους πόρους το έργο, κι όχι να προχωρήσει σε δανεισμό από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή σε Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Σημειωτέον ότι η Περιφέρεια Ηπείρου έχει πάρει άλλον δρόμο, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του μηχανισμού ELENA, για το εθνικό οδικό δίκτυο και για το δημοτικό δίκτυο των Δήμων Αρταίων, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας. 

Ο αντιδήμαρχος Έργων Γιάννης Λιόντος υποστήριξε μάλιστα ότι η επιλογή αυτή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενταχθεί το έργο σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Ο κ. Λιόντος πρόσθεσε ότι το έργο έχει τεχνικά ολοκληρωμένη προσέγγιση, είναι σχεδιασμένο με ελληνικά και διεθνή πρότυπα και συνδυάζεται με εφαρμογή τηλεδιαχείρισης. Ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Θανάσης Μανταλόβας υπεραμύνθηκε, κι αυτός με τη σειρά του, της πολιτικής επιλογής να προχωρήσει μόνος του ο Δήμος και αναφέρθηκε σε επερχόμενο πρόγραμμα για «έξυπνες πόλεις» του ΕΣΠΑ όπου μπορεί να ενταχθεί το έργο των 3 εκατ. ευρώ (ακόμα και αν έχει γίνει η δημοπράτησή του). Συμπλήρωσε δε ότι στη συνέχεια μπορεί με τους ιδίους πόρους των 3 εκατ. ευρώ να γίνει νέο έργο αναβάθμισης της υποδομής του οδοφωτισμού.  

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν, η απόσβεση της επένδυσης των 3 εκατ. ευρώ μπορεί να γίνει μέσα σε οκτώ χρόνια. Το ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας φτάνει στο 70% και το ποσό που θα «γλιτώνει» κάθε χρόνο ο Δήμος, αγγίζει τα 273.000 ευρώ. Οι Τεχνικές Υπηρεσίες ανέφεραν επίσης ότι ένα από τα οφέλη είναι η σημαντική «απελευθέρωση» του εργοταξίου του Δήμου. Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του νέου οδοφωτισμού, αυτός μπορεί να γίνει πραγματικότητα από 9 έως 12 μήνες μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με τον όποιο ανάδοχο.

Όπως προβλέπεται στη μελέτη, θα γίνει προμήθεια 2.649 φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας Led, τα οποία θα εγκατασταθούν σε υφιστάμενες υποδομές φωτισμού όσο και σε νέες. Οι παρεμβάσεις διακρίνονται σε τέσσερις κατηγορίες: οδικός φωτισμός, κρεμαστός φωτισμός, φωτιστικά σώματα σε ιστούς ΔΕΔΔΗΕ και φωτιστικά σώματα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής μορφής (115 στο σύνολό τους) στο ιστορικό κέντρο της πόλης, όπως στις οδούς Διονυσίου Φιλοσόφου, Ανεξαρτησίας, Αβέρωφ, Κάνιγγος, Κουντουριώτη κ.ά. Στην εισήγησή του, εκ  μέρους των Τεχνικών Υπηρεσιών, ο ηλεκτρολόγος μηχανικός Γιώργος Οικονόμου ανέφερε ότι «η νυχτερινή εικόνα της πόλης με όρους ποιοτικού φωτισμού είναι από ικανοποιητική μέχρι ανεπαρκής σε μεγάλα τμήματα της πόλης». Εξήγησε ότι η αποτύπωση του φωτισμού σε κάθε δρόμο έγινε με αναλυτικό τρόπο (τεχνικά χαρακτηριστικά, χρήστες, κυκλοφορία κ.λπ.).

Η περιοχή παρέμβασης αφορά την περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Βορείου Ηπείρου, Μεγάλου Αλεξάνδρου, Σπύρου Λάμπρου, Σουλίου, Δομπόλη, Κενάν Μεσσαρέ, Βογιάννου, Καρόλου Παπούλια, Γαριβάλδη, Διονυσίου Φιλοσόφου και Γεωργίου Παπανδρέου, περιοχή του κέντρου της Δημοτικής Ενότητας Ανατολής αλλά και άξονες σε διάφορα μέρη της πόλης, όπως οι οδοί Μ. Κοτοπούλη και Θ. Πασχίδη στους Αμπελόκηπους, Νικοπόλεως και λεωφόρος Ιωαννίνων στον άξονα που συνδέει το κέντρο με την Ανατολή, η 3ης Σεπτεμβρίου, η Λεωφόρος Γράμμου.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η υποσημείωση ότι πολλοί ιστοί και φωτιστικά σώματα καταργούνται, καθώς η επιλογή της τεχνολογίας των led εκτός των μεγάλων ποσοστών εξοικονόμησης (>80%), επιτυγχάνει την κάλυψη των  φωτοτεχνικών απαιτήσεων με αποστάσεις ιστού από ιστό μεγαλύτερες από ποτέ άλλοτε. Ο μικρότερος αριθμός φωτιστικών σωμάτων μεταφράζεται σε μικρότερη παρακολούθηση και συντήρηση της εγκατάστασης. Για τον κρεμαστό φωτισμό, η μελέτη προτείνει την πλήρη αντικατάσταση των σωμάτων. «Πρέπει να απομακρυνθούν και τα 305 φωτιστικά σώματα και να μπουν καινούρια» ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Το όλο σύστημα εγκατάστασης φωτισμού, ολοκληρώνεται με το σύστημα τηλεδιαχείρισης (και το απαιτούμενο λογισμικό). 

Oι παρατάξεις της αντιπολίτευσης αντιμετώπισαν θετικά την πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, κάνοντας ωστόσο παρατηρήσεις περί καθυστέρησης και προεκλογικής συγκυρίας. Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας έκλεισε τη συζήτηση λέγοντας ότι πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, που καθιστά τον φωτισμό πιο ασφαλή, εξοικονομεί πόρους και θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία ενός δημοτικού πράσινου ταμείου αλλά και για μείωση των τελών.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back