ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Διαφορετικοί δρόμοι για τον «έξυπνο» φωτισμό

Εικόνα του άρθρου Διαφορετικοί δρόμοι για τον «έξυπνο» φωτισμό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/08/2019, 23:53
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο «έξυπνος» φωτισμός αποτελεί έναν κρίσιμο τομέα της στρατηγικής περί «έξυπνων πόλεων» που βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και βέβαια, μετά τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο τομέας αυτός προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών επιχειρηματικών ομίλων, καθώς τα ποσά γύρω από την αντικατάσταση του φωτισμού με λαμπτήρες τύπου led και τη δημιουργία ενός συστήματος τηλεδιαχείρισης είναι μεγάλα. Αναμφίβολα, τα οφέλη για έναν Δήμο, για μια περιοχή, είναι πολλά: Εξοικονόμηση ενέργειας, εξοικονόμηση πόρων, καλύτερος και μελετημένος φωτισμός που σημαίνει περισσότερη ασφάλεια.

Στην Ήπειρο, τα περί αναβάθμισης του ηλεκτροφωτισμού έχουν ωριμάσει πολύ. Ο τρόπος προσέγγισης όμως του όλου ζητήματος από τους φορείς υλοποίησης είναι διαφορετικός. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον αέρα δύο διεθνείς διαγωνισμοί: Ένας από τον Δήμο Ιωαννιτών, με προϋπολογισμό 3 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), και ένας από την Περιφέρεια Ηπείρου, με ενδεικτικό προϋπολογισμό 8 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Η πολιτική απόφαση του Δήμου Ιωαννιτών ήταν να υλοποιήσει το έργο με ιδίους πόρους (μέσω των ανταποδοτικών τελών). Η Περιφέρεια Ηπείρου, από την πλευρά της, επέλεξε τον δρόμο της χρηματοδότησης από τον ιδιωτικό τομέα. Μια ακόμη σημαντική διαφορά των δύο διαγωνισμών είναι ότι η λειτουργία του οδοφωτισμού παραμένει, στην πρώτη περίπτωση, στον Δήμο Ιωαννιτών ενώ, στη δεύτερη περίπτωση, περνάει στα χέρια του ιδιώτη για 16 χρόνια.

ΕΚΤΟΣ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΑΡΤΑΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Ο συγκεκριμένος διεθνής διαγωνισμός της Περιφέρειας Ηπείρου αφορά το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο. Η Περιφέρεια Ηπείρου όμως δουλεύει εδώ και τρία χρόνια άλλον έναν διαγωνισμό για τον δημοτικό φωτισμό των Δήμων Αρταίων, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας (μέσω προγραμματικών συμβάσεων) με την ίδια μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και με έναν ενδεικτικό προϋπολογισμό που έφτανε στα 15 εκατ. ευρώ.

Η προετοιμασία όμως του διαγωνισμού αυτού σταμάτησε, καθώς οι Δήμοι Αρταίων και Πρέβεζας έκαναν πίσω. Στα τέλη του 2018 οι δύο Δήμοι είχαν εγκρίνει τις σχετικές προγραμματικές συμβάσεις με την Περιφέρεια Ηπείρου. Και ξαφνικά αποφάσισαν να διακόψουν τη συνεργασία και να κινηθούν μόνοι τους. Ωστόσο, η περιφερειακή αρχή προσδοκά ότι θα προχωρήσει ο διαγωνισμός αν και με τροποποιήσεις. Όπως αναφέρει στον «Τύπο Ιωαννίνων» ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης «ο νέος δήμαρχος Πρέβεζας έχει εκφράσει ήδη το ενδιαφέρον του να ‘επιστρέψει’ ο Δήμος στη συμφωνία, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και από τον νέο δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ» (προφανώς το όποιο ενδιαφέρον αφορά την επόμενη φάση αναβάθμισης του οδοφωτισμού στα Γιάννενα). Επί δημαρχίας Θωμά Μπέγκα, ο Δήμος είχε επιλέξει να μη συμμετάσχει στο σχήμα της Περιφέρειας Ηπείρου με τη μορφή ΣΔΙΤ. Στις ΣΔΙΤ για τον δημοτικό φωτισμό, η νομοθεσία προβλέπει την αποπληρωμή της αρχικής επένδυσης στον ιδιώτη μέσω ανταποδοτικών τελών.

Ο διαγωνισμός για την προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων σε δρόμους του Δήμου Ιωαννιτών θα γίνει στις 30 Αυγούστου, τελευταία ημέρα θητείας της παρούσας δημοτικής αρχής. Το έργο περιλαμβάνει 2.649 νέα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας led και εγκατάσταση τηλεδιαχείρισης του φωτισμού.

Ο διαγωνισμός της Περιφέρειας Ηπείρου που «τρέχει», είναι διαφορετικός. Καταρχάς, για την ωρίμανση του έργου αυτού υπήρξε επιχορήγηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και του μηχανισμού ΕLENA. Η διαγωνιστική δε διαδικασία είναι αρκετά περίπλοκη και μοιάζει με αυτή που είχε ακολουθηθεί για το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης. Πρόκειται για έναν ανταγωνιστικό διάλογο. Μέχρι τις 4 Νοεμβρίου, οι ενδιαφερόμενες εταιρίες πρέπει να υποβάλουν φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Στη συνέχεια, η Περιφέρεια Ηπείρου θα προεπιλέξει μέχρι έξι υποψήφιες εταιρίες και θα ακολουθήσει η β’ φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου για την επιλογή του ιδιωτικού φορέα σύμπραξης. Η σχέση ποιότητας-τιμής θα είναι μία από τις καθοριστικές παραμέτρους για την επιλογή αυτή. Σε κάθε περίπτωση, το αντικείμενο του έργου θα διαµορφωθεί και οριστικοποιηθεί κατά τη β’ φάση του διαγωνισµού. Σύμφωνα με τη διακήρυξη, η διάρκεια των αδειοδοτήσεων και της κατασκευής του έργου έχει υπολογιστεί στα δύο έτη. Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, αυτή μπορεί να προέλθει από ιδία κεφάλαια ή τραπεζικό δανεισμό του ιδιωτικού φορέα σύμπραξης. Η Περιφέρεια  Ηπείρου θα αρχίσει να αποπληρώνει τον ανάδοχο αφού το έργο παραδοθεί σε λειτουργία. Ο προϋπολογισμός των πληρωμών που θα καταβληθεί στον ανάδοχο, μετά την έναρξη λειτουργίας του νέου οδοφωτισμού, έχει οριστεί ενδεικτικά στα 8 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).

Το έργο αφορά κυρίως την αντικατάσταση 8.600 λαμπτήρων με λαμπτήρες led σε εθνικό και επαρχιακό δίκτυο και την εγκατάσταση συστήματος τηλεδιαχείρισης του οδοφωτισμού.

ΣΧΟΛΙΑ
Ioannis Kotsias
Led και αν γίνετε με πάνελ ηλιακό
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back