Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Έξυπνο» Ζαγόρι για καλύτερο τουρισμό

Εικόνα του άρθρου «Έξυπνο» Ζαγόρι για καλύτερο τουρισμό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/06/2016, 20:19
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Sense Zagori Project: Ένα φιλόδοξο πρότζεκτ που εγγυάται την είσοδο του Ζαγορίου σε έναν διαφορετικό κόσμο, αυτόν του ψηφιακού κόσμου, με την καθοριστική συνδρομή του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Πολλοί φορείς στον τουριστικό προορισμό «Ζαγόρι» φαίνεται ότι συνειδητοποιούν ότι τουρισμός και τεχνολογία πάνε χέρι χέρι. Ένας από αυτούς τους φορείς είναι το Δίκτυο Αριστείας Ζαγορίου (ΖΕΝ), ένας βραβευμένος συνασπισμός επιχειρηματικών δυνάμεων της περιοχής.Η καλή φήμη του δικτύου και η ύπαρξη μιας καινοτόμας και ολοκληρωμένης πρότασης του ΖΕΝ συνέβαλαν στην έγκριση δωρεάς 130.000 ευρώ σε πρώτη φάση (και άλλων 240.000 ευρώ σε επόμενες φάσεις, εφόσον υλοποιηθεί με επιτυχία το πρώτο κομμάτι του έργου) από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Το έργο με τίτλο «Sense Zagori Project» που επιθυμεί να μεταμορφώσει το Ζαγόρι σε «έξυπνη περιοχή», θα υλοποιηθεί με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η παρουσίαση του πρότζεκτ έγινε σε ειδική ημερίδα σήμερα στο συνεδριακό κέντρο των Άνω Πεδινών.

Πώς προέκυψε η ανάγκη για ένα «έξυπνο» Ζαγόρι; Όπως είπε και ο πρόεδρος του ΖΕΝ Βασίλης Κατσούπας, «αυτό που μας λένε πολλοί επισκέπτες είναι ότι δεν έχουν τι να κάνουν εδώ». Αποτέλεσμα; Ο μέσος όρος διαμονής στην περιοχή να μην ξεπερνά τις τρεις μέρες. Αυτήν την κατάσταση ακριβώς θέλουν να ανατρέψουν οι Ζαγορίσιοι. 

Θέλουν να προσφέρουν επιλογές σε έναν επισκέπτη, επιλογές που υπάρχουν αλλά δεν είναι τόσο εύκολο να τις βρει κανείς μπροστά του έτσι απλά. Ελπίζουν ότι με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ο επισκέπτης θα μαθαίνει και θα βιώνει πράγματα και εντέλει θα παραμείνει στον τόπο περισσότερες μέρες ή θα επιστρέψει. Είτε είναι Έλληνας είτε ξένος. «Μέσω της εφαρμογής, στον επισκέπτη θα έρχονται πληροφορίες για αυτό που βλέπει μπροστά του –πολιτιστικά, περιβαλλοντικά, εκπαιδευτικά στοιχεία» τόνισε η υπεύθυνη υλοποίησης του έργου Μαρία Φιλιππή από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Θέλουμε να τον κρατήσουμε κοντά μας. Να του δώσουμε, να τον τροφοδοτούμε με άυλα δώρα, όπως φωτογραφίες, όταν φύγει. Θέλουμε να έχει επαφή με την περιοχή για να επιστρέψει κάποια στιγμή αυτός ο επισκέπτης στο Ζαγόρι» πρόσθεσε. Το μυστικό της επιτυχίας μιας τέτοιας ψηφιακής εφαρμογής δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο από τη συνεργατικότητα. «Οι συνέργειες είναι απαραίτητες. Εμείς ως ίδρυμα χρηματοδοτούμε τη δράση γιατί την πιστεύουμε. Δεν την υιοθετούμε όμως. Είναι στο χέρι των ανθρώπων του τόπου αυτού να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να πουν πράγματα για τον τόπο τους» τόνισε στον «Τύπο» η Άννα Μαρία Κοσμόγλου, διαχειρίστρια δωρεών του Ιδρύματος.

Στην ημερίδα, το παρών έδωσαν πολλοί επιχειρηματίες της περιοχής,ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, ο δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου και ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Νίκος Γκόλας. Όλοι τους έδωσαν έμφαση στη συνένωση των δυνάμεων αλλά και στα τοπικά προϊόντα, η προβολή των οποίων θα περιλαμβάνεται στο ψηφιακό «πακέτο».

Προς την κατεύθυνση της συνέργειας, σε πρακτικό επίπεδο, ο Βασίλης Τζουμάκας, ιδιοκτήτης της εταιρίαςFifth Element που μεταξύ άλλων διοργανώνει αγώνες τρεξίματος και ποδηλασίας στο Ζαγόρι, γνωστοποίησε την πρόθεσή του να διαθέσει δωρεάν μια σχεδόν έτοιμη ψηφιακή εφαρμογή που αφορά τη σηματοδότηση μονοπατιών συνολικού μήκους 153 χλμ. και η οποία θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στο πρότζεκτ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back