Λυκ πίσω
ΑΠΟΨΕΙΣ

«Έξυπνη» δεν γίνεται από μόνη της η πόλη

Εικόνα του άρθρου «Έξυπνη» δεν γίνεται από μόνη της η πόλη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/08/2022, 11:00
ΑΠΟΨΕΙΣ

H δημοτική αρχή Ιωαννίνων είχε σε αρκετά σημαντική θέση στο προεκλογικό της πρόγραμμα, την «Έξυπνη πόλη», το πλήθος των υποδομών, συσκευών και λειτουργιών που συναποτελούν μια πολιτική «ψηφιοποίησης» ενός κομματιού της καθημερινότητας μιας περιοχής.

Τα σημεία που πρότεινε ήταν άλλα ενδιαφέροντα, άλλα χρήσιμα, άλλα ήδη ξεπερασμένα και άλλα χωρίς προφανή στόχευση.

Σήμερα έτσι και αλλιώς, έχει φέρει σε πέρας ελάχιστα από αυτά.

Η πρώτη πολιτική κρίση που πέρασε, όντας έτσι και αλλιώς μειοψηφική, ήταν η αδρανοποίηση του Γιάννη Λυκογιώργου, στελέχους της που αρχικά ανέλαβε τη σχετική αντιδημαρχία. Η «πέτρα του σκανδάλου» που οδήγησε στην κρίση, ήταν η υιοθέτηση ενός ψηφιακού προγράμματος «κάθετου ελέγχου» υπογραφών αρμοδίων στον Δήμο.

Σήμερα, την «ψηφιακή υπόθεση» στα Γιάννενα χειρίζεται ο αντιδήμαρχος Φώτης Βάββας και ο σύμβουλος του Δήμου Βαγγέλης Καρβούνης. Αμφότεροι διετέλεσαν διοικητές του νοσοκομείου «Χατζηκώστα» στο πρόσφατο παρελθόν.

Τρία χρόνια μετά τις εκλογές, λίγα πράγματα από εκείνο το πρόγραμμα βρίσκονται σε εξέλιξη.

Καταρχάς, μια από τις πιο ενδιαφέρουσες διακηρύξεις για τη «χρήση ανοιχτών τεχνολογιών», στην οποία ομαδοποιήθηκαν όχι κατ’ ανάγκη συναφή αντικείμενα (πχ συνυπάρχουν η ανοιχτή διακυβέρνηση και το ανοιχτό hardware), έχει μικρή εξέλιξη.

Στην ιστοσελίδα του Δήμου Ιωαννιτών υπάρχει μια υποκατηγορία «ηλεκτρονικής διακυβέρνησης) που οδηγεί σε τρεις ακόμα: Τις «αποφάσεις πολιτικών οργάνων», τα «οικονομικά στοιχεία» και τις δηλώσεις πόθεν έσχες των αιρετών.  Από αυτούς τους συνδέσμους λειτουργούν τα οικονομικά στοιχεία, όπου υπάρχουν οι οικονομικές απεικονίσεις του Δήμου (προϋπολογισμοί κ.λπ.) και τα πόθεν έσχες. Στα τελευταία όμως μπορείτε να βρείτε μόνο του πρώην αντιδημάρχου Γιώργου Βίνη…

 

Λίγο καλύτερα είναι τα πράγματα στη σελίδα δημόσιας διαβούλευσης. Αυτή την περίοδο είναι ανοιχτές οι παρατηρήσεις για την (παρωχημένη σε σημεία της) μελέτη ελεγχόμενης στάθμευσης.

Μια ακόμα υπηρεσία που λειτουργεί μέσω «ενδιάμεσης» πλατφόρμας» είναι οι πληρωμές οφειλών προς Δήμους.

Επίσης, ο Δήμος έχει ξεχωριστή σελίδα για την «ψηφιακή πόλη», τα e-Ioannina. Εκεί υπάρχει αναρτημένη η στρατηγική ψηφιακού σχεδιασμού και έξυπνης πόλης, καθώς και οι δράσεις της επιτελικής ομάδας (συν κάποιες φωτογραφίες που μάλλον δεν είναι από τα Γιάννενα…).

Ανάμεσα στις διάφορες παρεμβάσεις, υπάρχει και μια που εφαρμόζεται πιλοτικά σε φανάρια της πόλης με την αντίστροφη μέτρηση για πεζούς. Στον ίδιο κωδικό με κόστος 830.000 ευρώ (χρηματοδότηση από το ΠΕΠ) υπάρχουν αισθητήρες κίνησης, ηχητική σήμανση, εγκατάσταση συστήματος διαχείρισης στρατηγικών και παρακολούθησης κυκλοφορίας κ.α.

Αρκετά έργα, μεταξύ των οποίων οι υποδομές ηλεκτροκίνησης αναφέρονται σε αναμονή έγκρισης από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» και άλλες, όπως το σύστημα έξυπνης παρακολούθησης στάθμευσης θα περιμένει 300.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Δήμος πάντως είχε μια τέτοια εφαρμογή που παρότι δούλεψε, δεν πρέπει να φάνηκε και ιδιαίτερα χρήσιμη: Το Motivate Ioannina Smart Mobility το οποίο πλέον δεν «φορτώνει», τουλάχιστον σε συσκευές android…

Τόσο το πρόγραμμα, όσο και το σχέδιο δράσης περιλαμβάνουν μια αρκετά… πικραμένη υπόθεση στα Γιάννενα: τον έλεγχο των δικτύων και την αναβάθμιση του ψηφιακού δικτύου του Δήμου. Αυτή τη στιγμή, ειδικά σε κεντρικά σημεία, τα wifi spots του Δήμου Ιωαννιτών προκαλούν μόνο παράσιτα…

Από όλα αυτά προς το παρόν, απουσιάζει ο πολίτης και οι «παροικούντες».

Η παράταξη του δημάρχου είχε υποσχεθεί τη δημιουργία «Ψηφιακού Συμβουλίου ως συμβουλευτικού οργάνου ενίσχυσης της ψηφιακής τεχνολογίας της πόλης».

Το κομμάτι της συμμετοχικής συζήτησης για το τι είναι τελικά μια «έξυπνη πόλη» έχει μείνει πολύ πίσω και βασικά, προωθούνται συγκεκριμένες πολιτικές που οδηγούν σε συγκεκριμένα μέσα και μέτρα, ακόμα και αν αυτά είναι παρωχημένα: για παράδειγμα, τα infokiosks έχουν επανειλημμένα… ξηλωθεί στην πόλη των Ιωαννίνων, αφού λίγο λειτούργησαν και ελάχιστα εξυπηρέτησαν.

Το θέμα όμως δεν είναι απλά οι «υπηρεσίες» και η «εξοικείωση».

Ο Δήμος Ιωαννιτών πρόσφατα συνδιοργάνωσε με την Περιφέρεια Ηπείρου εκδήλωση για την ασφάλεια σε συνεργασία με τον ιδιωτικό φορέα του πρώην διοικητή της Ηλεκτρονικής Δίωξης της ΕΛΑΣ Μιχάλη Σφακιανάκη, τον άνθρωπο που υπερπροβλήθηκε ως «γκουρού» της κυβερνασφάλειας, χωρίς όμως να είναι κάτι τέτοιο.

Ακόμα πιο πριν, ο Δήμος προσπάθησε να καλύψει ένα μέρος του «ψηφιακού χάσματος» με τη διοργάνωση «ψηφιακής ακαδημίας», σε συνεργασία με τη Cisco. Περισσότερο πάντως απευθύνθηκε σε ήδη έχοντες και έχουσες μια σχετική ιδέα και όχι τους πολίτες που έχουν πολύ μικρή εξοικείωση με τα ψηφιακώς τεκταινόμενα.

Εν τέλει, φαίνεται ότι λείπει ακόμα ο σχεδιασμός για να γίνει η «έξυπνη πόλη» ένα δημιούργημα των ίδιων της των πολιτών, καθώς το κομμάτι της άμεσης διαπραγμάτευσης, των προτάσεων και κυρίως, της συμμετοχής και συνδιαμόρφωσης, δεν προβάλλεται και ιδιαίτερα…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back