Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Εξοικονομώ»: Το ΤΕΕ για την αξιολόγηση αιτήσεων στα Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου «Εξοικονομώ»: Το ΤΕΕ για την αξιολόγηση αιτήσεων στα Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/06/2022, 17:30
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το ΤΕΕ Ηπείρου απευθύνεται με επιστολή του προέδρου του, Γιάννη Τσίγκρου στον υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα, μεταφέροντάς του καταγγελίες μηχανικών ότι «παρατηρήθηκαν πολύ υψηλές βαθμολογίες στην τελική αξιολόγηση ένταξης στις ευνοϊκές διατάξεις του προγράμματος», κάτι που «δημιούργησε πολλές απορίες για το ενεργειακό αποτύπωμα των κτιρίων στην περιοχή μας».

Αναφέρει δηλαδή το ΤΕΕ Ηπείρου και ο πρόεδρός του ότι «παρατηρήθηκαν πολύ υψηλές βαθμολογίες στον συντελεστή Κ1, βαθμολογίες οι οποίες πλησίαζαν ή ήταν στο απόλυτο» και ότι από τις 1.003 δηλώσεις του νομού Ιωαννίνων, στις κατηγορίες 2 έως 5, το 98% αυτών έχουν βαθμολογία μεγαλύτερη του 80, ενώ ακόμη και στις μισές του συνόλου των δηλώσεων, εκ των οποίων αρκετές είναι επιλαχούσες, το 95% αυτών έχουν βαθμολογία μεγαλύτερη του 80.

«Με βάση τον τύπο υπολογισμού της μοριοδότησης, ο συντελεστής Κ1 δίνει το 50% της βαθμολογίας. Κατά συνέπεια όλες οι αιτήσεις στις οποίες ο παραπάνω συντελεστής είναι στο 100 ή το πλησιάζει, η βαθμολογία του κτιρίου ξεκινάει από τη βάση του 50» αναφέρει το ΤΕΕ και παρατηρεί ότι «δεν θα περιμέναμε στην περιοχή μας, η οποία είναι γνωστή για τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, την περίοδο τουλάχιστον του χειμώνα, τα κτίρια να είναι τόσο χαμηλής ενεργειακής απόδοσης».

Με την επιστολή, το ΤΕΕ δεν επιθυμεί, όπως αναφέρει, να αμφισβητήσει την αξιοκρατία της μοριοδότησης, αλλά ζητάει, αν αυτό είναι εφικτό, να διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης που αφορούν το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021, σε μεγαλύτερη συχνότητα από ότι τυχόν προβλέπεται, ώστε να αποτυπωθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια, η πραγματική κατάσταση των ακινήτων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.

«Πλέον αυτού θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο και ωφέλιμο να μπορούσαμε να έχουμε ανωνυμοποιημένα στοιχεία που αφορούν το κτηριακό απόθεμα της περιοχής ευθύνης μας, στοιχεία τα οποία θα προέρχονται από τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης που έχουν μέχρι τώρα εκδοθεί (πχ, ΠΕΑ ανά οικοδομική άδεια, έτος αδείας, ενεργειακή κατάταξη κλπ)».

Το ΤΕΕ Ηπείρου ζητάει να γίνουν τα παραπάνω άμεσα, πριν δηλαδή ξεκινήσουν οι εργασίες στα κτίρια. Επίσης, αναφέρει ότι «χρήζει αναμόρφωσης ο προϋπολογισμός με τη διανομή περισσότερων κονδυλίων στις Περιφερειακές Ενότητες των Ιωαννίνων και της Άρτας, οι οποίες σημειώνουν χαμηλά ποσοστά ένταξης».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back