Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 19-11-2020, 19:56
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Με έξι επιπλέον νέες θέσεις γιατρών για τη στελέχωση των ΜΕΘ σχεδιάζει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού στα Ιωάννινα, όπως προέκυψε από την απάντηση του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη σε ερώτηση της Μερόπης Τζούφη που συζητήθηκε στη Βουλή.

Η βουλευτής Ιωαννίνων του  ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε «την άμεση υγειονομική θωράκιση του νομού Ιωαννίνων», λέγοντας ότι πρέπει να προσληφθεί άμεσα μόνιμο και καταρτισμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για τις μονάδες ειδικών λοιμώξεων (ΜΕΛ) σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και Χατζηκώστα, όπως και να στελεχωθούν οι νέες κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ «καθώς η πληρότητα αγγίζει το 80%», όπως είπε.

Επίσης, πρόσθεσε ότι τα Γιάννενα «στερούνται στοχευμένου σχεδίου ιχνηλάτησης, με τυχαιοποιημένες ή αντιπροσωπευτικές δειγματοληψίες και συγκεκριμένα επιδημιολογικά πλάνα ενώ κάλεσε το αρμόδιο υπουργείο να προχωρήσει στη δημιουργία συντονιστικού οργάνου σε επίπεδο περιφέρειας, με στόχο την ορθότερη αντιμετώπιση των αυξημένων υγειονομικών αναγκών και τη θεσμική ενημέρωση της περιοχής».

Ο κ. Κοντοζαμάνης, σύμφωνα με την κα Τζούφη, ενημέρωσε ότι έχει δρομολογηθεί η πρόσληψη 6 επιπλέον γιατρών για τις ΜΕΘ, «παραβλέποντας πως το ΠΓΝΙ έχει ζητήσει από τον Αύγουστο επιπλέον 40 γιατρούς, πως τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) λειτουργούν οριακά, ενώ περίπου 60-70 άτομα από το προσωπικό νοσούν ή έχουν λάβει άδειες ειδικού σκοπού. Αγνοώντας επίσης την δύσκολη κατάσταση που επικρατεί και στο Χατζηκώστα, όπου η υποστήριξη των ΜΕΛ γίνεται απο ολιγάριθμο ιατρικό προσωπικό, με την αξιοποίηση του νοσηλευτικού προσωπικού του Πολυδυνάμου Κέντρου της Ψυχιατρικής Κλινικής».

Τέλος, η κα Τζούφη χαρακτηρίζει «αόριστες και ασαφείς» τις απαντήσεις του υφυπουργού για την ιχνηλάτηση, τη δημιουργία δομής αποθεραπείας και την άμεση εμπλοκή και στήριξη όλων των δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη μάχη της πανδημίας. «Τέλος, καμία δέσμευση δεν υπήρξε για τη δωρεάν συνταγογράφηση των τεστ και αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ» όπως αναφέρει.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα