Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εξαύδα κατά Πνευματικού Κέντρου

Εικόνα του άρθρου Εξαύδα κατά Πνευματικού Κέντρου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/06/2017, 13:45
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Εξαύδα καταγγέλλει το Πνευματικό Κέντρο γιατί ζητάει χρηματικό αντίτιμο για την ενοικίαση της αίθουσας «Δ. Χατζής» στα παλιά σφαγεία, προστιθέμενη σε φορείς που έχουν παράπονα από το Πνευματικό Κέντρο για τη διάθεση χώρων του.

 Το Πνευματικό Κέντρο ζητάει 100 ευρώ τη μέρα και προκαταβολή του ποσού 20 μέρες πριν την παράσταση. «Για εμάς αποτελεί μια εχθρική ενέργεια έναντι της ερασιτεχνικής δημιουργίας, ενέργεια η οποία έχει τη βάση της στη λογική του Δήμου και του Π.Κ.Δ.Ι. να αντιμετωπίζει πλέον ως επιχειρήσεις τους συλλόγους των ερασιτεχνών, από τους οποίους θέλει να κερδίζει χρήματα και μάλιστα προκαταβολικά, που σημαίνει ότι οι σύλλογοι πρέπει να έχουν και αποθεματικό για να προπληρώνουν» αναφέρει η θεατρική ομάδα.

Επιπλέον, αναφέρει ότι για αρκετό καιρό προσπάθησε να εξηγήσει, γραπτά και προφορικά στη διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου «ότι με την πρακτική αυτή στραγγαλίζουν την ερασιτεχνική δημιουργία και ωθούν τους συλλόγους να λειτουργήσουν ως επιχειρήσεις που απευθύνονται σε πελάτες και όχι ως συλλογικότητες εθελοντών που απευθύνονται σε ενισχυτές της προσπάθειας τους για να καλύπτουν τα έξοδά τους. Προσπάθεια που βρήκε μπροστά της κυριολεκτικά τοίχο».

Η Εξαύδα αναφέρει επίσης ότι εάν ο Δήμος δεν μπορεί να στηρίξει την ερασιτεχνική δημιουργία, θα πρέπει τουλάχιστον να μη στέκεται εμπόδιο και αντιμετωπίζει σκωπτικά και ως «ειρωνεία και φτηνή προπαγάνδα» τη διακήρυξη του Πνευματικού στο πρόγραμμα Μαΐου–Ιουνίου για «ανοιχτούς ορίζοντες». «Είναι ευθύνη των δημοτών να ορθώσουν εμπόδιο στην αντίληψη και συνακόλουθη πρακτική του Π.Κ. αλλά και του Δήμου να αντιμετωπίζουν και τον πολιτισμό με κριτήρια κέρδους. Όταν η ελευθερία της έκφρασης και δη η καλλιτεχνική, τιμολογείται από τον φορέα που οφείλει να την στηρίζει δηλ. τον Δήμο και το Πνευματικό του Κέντρο, τα πράγματα γίνονται για όλους μας πιο επικίνδυνα. Με την αγοραία λογική τους καθορίζουν ότι όποιος έχει λεφτά και λειτουργεί επιχειρηματικά μπορεί να παρουσιάζει την καλλιτεχνική του δημιουργία. Οι υπόλοιποι αποκλείονται» αναφέρει η ομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back