Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δυτικά… της Γέφυρας Πλάκας

Εικόνα του άρθρου Δυτικά… της Γέφυρας Πλάκας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/09/2017, 01:36
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να ασχοληθεί πιο ενεργά με το έργο της αναστήλωσης ή αποκατάστασης της Γέφυρας Πλάκας στον ποταμό Άραχθο, ένα έργο που η κυβέρνηση το έχει προσδώσει ιδιαίτερο συμβολικό χαρακτήρα, χαρακτηρίζοντας το «έμβλημα της προσπάθειας εθνικής ανάταξης».

Μετά από αρκετή αναμονή, ξεκινούν οι ενέργειες για τη στερέωση του δυτικού βάθρου καθώς και στην τοποθέτηση του κεφαλόδεσμου, όπως αποφασίστηκε σε συνεδρίαση της επιστημονικής επιτροπής του έργου, η οποία έγινε στο υπουργείο. Στη συνεδρίαση αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ηπείρου και της Υπηρεσίας Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, αλλά και ο τεχνικός σύμβουλος, η εταιρία «Καλλίεργος».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες 20 μέρες, εφόσον βέβαια οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν. Πρόκειται για εργασίες που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα εδώ και έναν χρόνο. Με την ίδια ανακοίνωση δε, γίνεται γνωστό ότι οι εργασίες αυτές θα γίνουν με δαπάνες της Περιφέρειας Ηπείρου, με την επίβλεψη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων της περιοχής και με τεχνικό εξοπλισμό και προσωπικό που διαθέτει η κατασκευαστική εταιρία ΤΕΡΝΑ. Η ΤΕΡΝΑ ήταν η εταιρία που είχε διαθέσει ό,τι απαιτούνταν, για τη στερέωση του ανατολικού βάθρου, η οποία έγινε πέρσι το καλοκαίρι.

Την ίδια ώρα προχωρούν οι διαδικασίες από τον τεχνικό σύμβουλο, την εταιρία μελετητών «Καλλιέργος ΟΤΜ». Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, ο σύμβουλος θα πρέπει να καθορίσει τον ακριβή τρόπο αναστήλωσης του γεφυριού όπως και την αντιμετώπιση των όποιων τεχνικών προβλημάτων και να προετοιμάσει το έργο για δημοπράτηση. Η ανάθεση της αποστολής αυτής σε τεχνικό σύμβουλο (με 130.000 ευρώ) έγινε στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής σύμβασης που είχε υπογραφεί μεταξύ των υπουργείων Υποδομών και Πολιτισμού, της Περιφέρειας Ηπείρου, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ηπείρου και του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων τον Μάιο που μας πέρασε.

Προφανώς, το μεγάλο στοίχημα είναι η δημοπράτηση του έργου και η ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι. Σημειωτέον ότι ο προϋπολογισμός για την αναστήλωση της Γέφυρας Πλάκας, η οποία κατέρρευσε τον Φεβρουάριο του 2015, φτάνει στα 5,6 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back