Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Δύσκολο, δύσκολο πολύ η ψυχή να ξεκολλήσει από την πατρίδα…»

Εικόνα του άρθρου «Δύσκολο, δύσκολο πολύ η ψυχή να ξεκολλήσει από την πατρίδα…»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/10/2022, 16:38
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ημερίδα με τίτλο «Μικρασιάτες Πρόσφυγες στα Ιωάννινα… Δύσκολο, δύσκολο πολύ η ψυχή να ξεκολλήσει από την πατρίδα» διοργανώνουν η Περιφέρεια Ηπείρου και η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, στις 17:00, στο μέγαρο της ΕΗΜ.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την υποψήφια διδάκτορα Δήμητρα Μυτιλή να απαγγέλει αποσπάσματα από το έργο της Έλλης Παπαδημητρίου «Η Ανατολή. Εξιστόρηση και παράσταση της μικρασιατικής καταστροφής». Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί από τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη, την πρόεδρο Μικρασιατών Νεοκαισάρειας Αναστασία Παπάζογλου. Την εισαγωγή για την ημερίδα θα κάνει η πρόεδρος της ΕΗΜ Κατερίνη Λιάμπη (… ούτε πέτρα δεν σηκώνει τέτοιον καϋμό…).

Την πρώτη ομιλία θα κάνει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης («1922-1926: Η επόμενη μέρα της εγκατάστασης και αποκατάστασης των προσφύγων από Μ. Ασία-Πόντο και Ανατολική Θράκη»).

Θα ακολουθήσουν ομιλίες:

Από τον Νικόλαο Αναστασόπουλο, επίκουρο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας («Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή: από το κύμα της προσφυγιάς στην εκτέλεση των έξ»)

Από την Αικατερίνη Στύλογλου, εκπαιδευτικό («Από τη Μικρά Ασία πρόσφυγες στα Γιάννενα: 100 χρόνια παρουσίας»)

Από την Τζούλη Παπασταύρου, δρ Αρχιτεκτονικής («Μικρασιατική καταστροφή: Το προσφυγικό ζήτημα ως πυρήνας διαμόρφωσης του χώρου. Οι προσφυγικοί οικισμοί των Ιωαννίνων

Από τον Φιλήμονα Καραμήτσο, δημοσιογράφο («Από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο στα Γιάννενα το 1922. Όψεις μιας νέας συνθήκης μέσα από τον τοπικό Τύπο των Ιωαννίνων»)

Από τον Θωμά Φατέ, καθηγητή της αγγλικής γλώσσας («Από το Μιστί της Καππαδοκίας στην Κόνιτσα»)

Από την Ελένη Μάργαρη, δρ Ιστορίας της Τέχνης («Πρόσφυγες ήρωες, μάρτυρες. Γλυπτά μνημεία του Μικρασιατικού Ελληνισμού στον ελλαδικό χώρο»)

Από τον Κώστα Πρέντζα, φιλόλογο και δρ Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας («Η Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή μέσα από τα μάτια των λογοτεχνών»)

Η εκδήλωση θα κλείσει με μουσικό πρόγραμμα όπου θα ερμηνευτούν: «Σαν το μετανάστη», «Είχα μιαν αγάπη», «Ερηνάκι», «Απόψε τα μεσάνυχτα», «Τζιβαέρι» από τη Γεωργία Αναστάση στο πιάνο, τη λυρική σοπράνο Αναστασία Ζώη και τον Ελευθέριο Καραγιάννη στο κλαρινέτο (και μεταγραφές των έργων).


Στη φωτογραφία, η οποία συνοδεύει την πρόσκληση της ΕΗΜ: Γιάννενα-Νεοκαισάρεια: 1925-1926. 'Λαγκάτσα-Καταβόθρες'... Πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και κάτοικοι από τα γύρω χωριά (κυρίως από το Κουτσελιό) έτοιμοι να πιάσουν δουλειά για μεροκάματο στα έργα αποξήρανσης των κτημάτων που είχαν απαλλοτριωθεί από την Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων. Στο κέντρο της φωτογραφίας η σπουδαία "Σμυρνιά" συγγραφέας και φωτογράφος Έλλη Παπαδημητρίου (αρχείο: Σύλλογος Μικρασιατών Νεοκαισάρειας).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back