Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δύσκολα τα πράγματα…

Εικόνα του άρθρου Δύσκολα τα πράγματα…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/11/2021, 15:28
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

H κατάσταση στην περιοχή των Ιωαννίνων και στο μεγαλύτερο κομμάτι της Ηπείρου, δεν είναι καλή, σε ό,τι αφορά την πανδημία.

Οι συρροές κρουσμάτων, ειδικά στο νομό Ιωαννίνων, δημιουργούν μια ασφυκτική κατάσταση τόσο στο σύστημα υγείας όσο και στην κοινωνία. Το γεγονός ότι πλέον δεν ισχύουν οι περιορισμοί ατόμων στους χώρους εργασίας, αλλά και ότι δεν επιτεύχθηκε ποτέ έγκαιρα το «τείχος ανοσίας» με τον εμβολιασμό, προκαλεί αποτελέσματα σαν το χτεσινό:

Μέσα σε ένα 24ωρο καταγράφηκε θετικό το 0,1% του πληθυσμού του νομού Ιωαννίνων.

Μάλιστα, τα συνολικά τεστ χτες σε όλη τη χώρα που κατέγραψαν το πιο πρόσφατο ρεκόρ, ήταν πολύ λιγότερα από τα προχτεσινά.

Χτες, στα τρία σημεία ελέγχων στα Ιωάννινα, καταγράφηκε ποσοστό θετικότητας από 0,88% (στο πανεπιστήμιο) μέχρι 3,46% (στην κεντρική πλατεία).

«Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι καλά, ούτε για την περιοχή μας» είπε η καθ’ ύλην αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Αγνή Νάκου σε δηλώσεις της. Υπενθύμισε ότι το εμβόλιο δεν είναι ίαση αλλά προστασία και ότι αν δεν υπάρχει η δέουσα προσοχή, δεν εξασφαλίζει ούτε εμβολιασμένους, ούτε ανεμβολίαστους.

Οι δεύτεροι είναι στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, νοσούν πολύ περισσότερο και πολύ πιο επίπονα.

Τις τελευταίες μέρες παρουσιάζει μια αύξηση του καθημερινού εμβολιαστικού βήματος, όχι όμως «εντυπωσιακή» όπως διαφημίζεται. Στα Ιωάννινα χτες έγιναν 833 εμβολιασμοί συνολικά, εκ των οποίων 586 για αναμνηστική δόση. Πρώτη δόση έκαναν 166 άτομα.

Σημαντική πίεση ασκείται στις υγειονομικές μονάδες της περιοχής των Ιωαννίνων. ‘Ηδη αναβάλλονται χειρουργεία που θεωρούνται μικρότερης προτεραιότητας, με ορίζοντα αναβολής το δεκαπενθήμερο.

«Οι κλίνες στις μονάδες λοιμωδών είναι σχεδόν γεμάτες. Η ΜΕΘ είναι γεμάτη, θα ανοίξει και δεύτερη σύντομα» τόνισε η κα Νάκου.

Επίσης, στα Ιωάννινα μεταφέρονται περιπτώσεις ασθενών από περιοχές όπου το σύστημα υγείας είναι ήδη κορεσμένο, όπως η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλία.

Μια άλλη διάσταση, είναι αυτή των σχολείων. Το σύστημα που «εφηύρε» το υπουργείο δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να καλύπτει το πρόβλημα, το οποίο διογκώνεται από την πολιτική απόφαση να συγχωνεύονται τμήματα. 

Παρότι μέχρι την περασμένη εβδομάδα η εξάπλωση δεν ήταν μεγάλη, τα κρούσματα αυξάνονται, ενώ υπάρχει και ένα επιπλέον ζήτημα: 

εάν υπάρξει κρούσμα σε τμήμα, παρότι το πρωτόκολλο δεν επιτρέπει το κλείσιμο του τμήματος, μέχρι να εξακριβωθεί ο αριθμός κρουσμάτων τα παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο και χρεώνονται απουσίες…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back