Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δυόμισι χρόνια μετά…

Εικόνα του άρθρου Δυόμισι χρόνια μετά…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/02/2022, 16:48
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Όλα τα έργα είναι σε πλήρη εξέλιξη και η ολοκλήρωσή τους είναι πλέον θέμα λίγων μηνών» διαβεβαιώνει η δημοτική αρχή Ιωαννίνων για τα σχολικά προκάτ κτίρια που τοποθετούνται σε έκταση του παλαιού «Χατζηκώστα» και όπου θα στεγαστούν το 1ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων και το ειδικό σχολείο ΣΑΠ.

Η δημοτική αρχή του Μωυσή Ελισάφ υπεραμύνεται των ενεργειών της, λέγοντας ότι αυτή έβγαλε από τα συρτάρια την υπόθεση αυτή, και επιχειρεί να απαντήσει στην έντονη κριτική που δέχεται για την καθυστέρηση στην «ανέγερση» των νέων σχολικών κτιρίων «ακόμα και από αυτούς που επί πέντε χρόνια δεν είχαν κάνει απολύτως τίποτα» (σ.σ. εννοώντας την παράταξη του Θωμά Μπέγκα).

«Η δημοτική αρχή ούτε αδιαφόρησε ούτε ολιγώρησε. Με ευαισθησία απέναντι στα παιδιά προχώρησε βήμα βήμα την διαδικασία για την ανέγερση των νέων νηπιαγωγείων. Αυτά είναι τα πραγματικά γεγονότα και πέραν αυτών ουδέν» είναι η θέση της δημοτικής αρχής.

Η «ανέγερση» των σχολικών κτιρίων γίνεται όχι μόνο από τον Δήμο Ιωαννιτών αλλά και από την Περιφέρεια Ηπείρου, με τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη να δηλώνει πριν από λίγες ημέρες ότι «το έργο είναι τελειωμένο» και ότι προέκυψε… ξαφνικά η ανάγκη ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων (!).

Η δημοτική αρχή, στη μακροσκελή της ανακοίνωση, καταθέτει όλες τις ενέργειες που έκανε  η ίδια για την όλη υπόθεση από τότε που ανέλαβε.

Επί της ουσίας, Δήμος και Περιφέρεια ασχολούνται με αυτό το έργο εδώ και δυόμισι χρόνια. Και μάλιστα πρόκειται για ένα έργο για το οποίο ακολουθήθηκε η πιο εύκολη και γρήγορη διαγωνιστική διαδικασία από την Περιφέρεια Ηπείρου. Σημειωτέον δε ότι πρόκειται για τσιμεντένια προκάτ κτίρια.

Διαβάστε: «Κατεπείγοντα» τα προκάτ σχολικά κτίρια

Στο ενημερωτικό της σημείωμα λοιπόν, η δημοτική αρχή ξεκινάει να ξετυλίγει την ιστορία από το 2006, όταν η έκταση παραχωρήθηκε για πρώτη φορά από το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» στην τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων για 20 χρόνια για την εγκατάσταση σχολικών κτιρίων υπό όρους.

Τα 20 χρόνια πέρασαν, και το 2018 η έκταση μαζί με ένα πυρόπληκτο κτίριο παραχωρήθηκε στον Δήμο Ιωαννιτών για 30 χρόνια.

Η δημοτική αρχή, στη συνέχεια, καταθέτει ό,τι έκανε η ίδια από τον Σεπτέμβριο του 2019, κάνοντας και αναφορές στη διοίκηση του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα». Από το σημείωμα αυτό προκύπτει ότι υπήρχαν σε πρώτη φάση αρκετά γραφειοκρατικά προβλήματα κι όχι μόνο.

Το σημείωμά της έχει ως εξής:

-Πραγματοποιήθηκε από τεχνικούς του Δήμου αυτοψία στον χώρο. Διαπιστώθηκε η άθλια κατάσταση στην οποία βρισκόταν και κυρίως το υπόγειό του στο οποίο υπήρχαν λύματα από παρακείμενο υπερχειλίζοντα βόθρο που βρισκόταν εντός της παραχωρημένης έκτασης. Στον ίδιο χώρο υπήρχε μικρός οικίσκος στο εσωτερικό του οποίου βρίσκονταν γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος σε λειτουργία και συνδεδεμένες υπόγεια στο δίκτυο της ΔΕΗ.

-Εκδόθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου η υπ’ αριθ’ 74184/17-10-2019 οικοδομική άδεια κατεδάφισης για το πυρόπληκτο κτίσμα.

-Στις 29-10-2019 ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου απέστειλε το υπ' αριθ’ (2) σχετικό στην ΔΕΗ με το οποίο ζητούσε τη διακοπή κάθε ηλεκτρικής παροχής στο κτίσμα που επρόκειτο να κατεδαφιστεί.

-Επίσης στις 29-10-2019 η ΔΕΔΔΗΕ διαπίστωσε ότι στο κτίριο που θα κατεδαφιστεί, δεν τηρούνται οι όροι ασφαλείας λόγω διέλευσης ηλεκτρικών δικτύων και ενημέρωσε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).

-Το ΣΕΠΕ αυθημερόν (29-10-2019) επέβαλε διακοπή των οικοδομικών εργασιών στον προαναφερόμενο χώρο λόγω κινδύνου ατυχημάτων από ηλεκτροπληξία.

-Στις 30-10-2019 η ΔΕΔΔΗΕ ενημέρωσε το Νοσοκομείο «Γ. Χατζηκώστα» ότι πρέπει να μετατοπίσει και να διευθετήσει τις ηλεκτρικές παροχές που διέρχονται από το κτίριο προς κατεδάφιση και ηλεκτροδοτούν εγκαταστάσεις του.

-Στις 05-11-2019 μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Γενικού Γραμματέα του Δήμου με την Διοίκηση του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα», ο Δήμος ενημερώθηκε ότι είναι αδύνατη η κατεδάφιση του πυρόπληκτου κτιρίου χωρίς τη διευθέτηση του δικτύου αποχέτευσης που υπήρχε στον περιβάλλοντα χώρο του.

Ταυτόχρονα το Νοσοκομείο ενημέρωσε τον Δήμο ότι αδυνατεί να υλοποιήσει το έργο αυτό με δικούς του πόρους και ότι η τεχνική υπηρεσία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δομές του οποίου στεγάζονται σε κτίρια εντός της έκτασης του παλαιού Χατζηκώστα», έχει αρχείο με σχέδια από το δίκτυο αποχέτευσης που υπάρχει εντός της παραχωρημένης έκτασης.

-Στις 08-11-2019 με έγγραφο του Γενικού Γραμματέα του Δήμου προς την Υποδιεύθυνση Τεχνικού του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» ζητήθηκε να εξετασtεί η δυνατότητα επίχωσης του υπάρχοντος βόθρου που προαναφέρθηκε.

-Στις 27-04-2020 η ΔΕΔΔΗΕ ενημέρωσε το ΣΕΠΕ ότι ολοκληρώθηκαν οι παρεμβάσεις της και μπορούν να συνεχιστούν οι εργασίες.

-Στο διάστημα που ακολουθεί και μετά από πολλές προσπάθειες το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» προχώρησε στη διευθέτηση του αποχετευτικού δικτύου στον προαναφερόμενο χώρο ώστε να συνδεθούν τα κτίρια που στεγάζουν δομές του με το αποχετευτικό δίκτυο της πόλης, με την συνδρομή της ΔΕΥΑΙ  και του εργοταξίου του Δήμου. Τα έργα αυτά αποπερατώθηκαν τον 08/2020 και στην συνέχεια ολοκληρώθηκε η κατεδάφιση του πυρόπληκτου κτιρίου και επιχώθηκε ο υπάρχων βόθρος.

-Στις 18/12/2020 υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου  και Δήμου Ιωαννιτών για την ανέγερση σχολικών μονάδων.

Δεκατέσσερις μήνες μετά, τα προκάτ σχολεία δεν είναι έτοιμα...

«Σήμερα μετά την τοποθέτηση των προκατασκευασμένων αιθουσών, έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των οικοδομικών εργασιών» σημειώνει ο Δήμος, χωρίς να κάνει κάποια αναφορά στις τελευταίες δηλώσεις του περιφερειάρχη.

Επισημαίνει επίσης ότι ο ίδιος έχει προχωρήσει στην ανάθεση των εργασιών για την περίφραξη και την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου όπως και της σύνδεσης των κτιρίων με τα δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back