ΗΠΕΙΡΟΣ

Δύο συναυλίες σε Παρηγορήτισσα και Ρωμαϊκό Ωδείο

Εικόνα του άρθρου Δύο συναυλίες σε Παρηγορήτισσα και Ρωμαϊκό Ωδείο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/06/2022, 21:04
ΗΠΕΙΡΟΣ

Δύο συναυλίες κλασικής μουσικής από τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Άρτας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα δοθούν στον αύλειο χώρο της Παρηγορήτισσας στην Άρτα, στις 17 Ιουνίου, στις 21:00, και στο Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης, στις 18 Ιουνίου, στις 21:00.

Στις συναυλίες θα παρουσιαστούν έργα ελλήνων και ιταλών μουσουργών, τα οποία είναι εμπνευσμένα από ελληνοϊταλικές αλληλεπιδράσεις ποικίλων μορφών. Επίσης, θα παρουσιαστούν έργα ελλήνων και ιταλών συνθετών του 19ου  αιώνα σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση.

Οι εκδηλώσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών μουσικών εργαστηρίων του έργου «ΗERMES»-«Η αποκατάσταση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως πολλαπλασιαστικός παράγοντας για την πολιτιστική ενδυνάμωση του κοινωνικού πλαισίου» (https://www.hermes-culture.eu/) του Προγράμματος INTERREG Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με τη στήριξη του έργου Hermes, συστάθηκε στην Άρτα η Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,  υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου Αντώνη Βερβέρη.

Στο α’ μέρος των συναυλιών η Χορωδία θα παρουσιάσει έργα ελλήνων συνθετών που έζησαν και δραστηριοποιήθηκαν στην Ιταλία, όπως ο Φραγκίσκος Λεονταρίτης, ο Ιερώνυμος τραγουδιστής και ο Σπυρίδων Ξύνδας, συνοδευόμενη από μικρό οργανικό σύνολο.

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, σε συνεργασία με τη Χορωδία του Τμήματος, θα παρουσιάσουν στο Β’ μέρος την αφιερωμένη στον Ελληνα εθνικό μουσουργό Νικόλαο Μάντζαρο, σύνθεση του Raffaele Parisini «Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη» σε ποίηση του Διονυσίου Σολωμού και μια Caballeta από το Μελόδραμα Marco Bozzaris του Κεφαλλήνα μουσουργού Νικόλαου Μεταξά Τζανή.

Σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση θα παρουσιαστούν τα έργα: Inno e Marcia Trionfale per Orchestra του Δημητρίου Ανδρώνη, η Romanza, φοιτητική ορχηστρική σύνθεση του Λαυρέντιου Καμηλιέρη και μία Μελοδραματική Σκηνή για τέσσερις μονωδούς και ορχήστρα (Quartetto), στην ιταλική γλώσσα, βασισμένη στην ιστορία της Francesca da Rimini του Αντώνιου Λιβεράλη.

Η καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης και η διεύθυνση της ορχήστρας και των μουσικών συνόλων ανήκουν στον καθηγητή και αρχιμουσικό Αθανάσιο Τρικούπη, κοσμήτορα της Σχολής Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back