ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύο μέρες με τον υφυπουργό

Εικόνα του άρθρου Δύο μέρες με τον υφυπουργό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/01/2020, 18:44
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε διάφορες επιχειρήσεις των Ιωαννίνων περιηγήθηκε ο Νίκος Παπαθανάσης, υφυπουργός Ανάπτυξης, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρη  Δημητρίου και τα μέλη της διοίκησης.

Η διοίκηση του Επιμελητηρίου δηλώνει ικανοποιημένη από τις επαφές και αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση ότι μπόρεσε να εισηγηθεί στον κ. Παπαθανάση προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων της επιχειρηματικότητας. Ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι οι προτάσεις «θα κωδικοποιηθούν και θα συζητηθούν και με άλλα υπουργεία με δεδομένο ότι αρκετά από αυτά αντιμετωπίζονται συνδυαστικά με περισσότερα από δυο υπουργεία».

Τα βασικά ζητήματα που έθεσε στον υφυπουργό ο κ. Δημητρίου είναι η αύξηση των πόρων για δράσεις ενίσχυσης  εξωστρέφειας, τα κίνητρα για μικρές μεταποιητικές μονάδες, η  δυνατότητα χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης κ.α. Πρότεινε ακόμα τη μείωση του φόρου στα καύσιμα κίνησης και θέρμανσης, ανάλογα με τη χιλιομετρική απόσταση από την έδρα της Περιφέρειας καθώς και την αναπροσαρμογή των τελών κυκλοφορίας των επαγγελματικών οχημάτων, «με σκοπό την ενδυνάμωση συνείδησης αποκέντρωσης της επιχειρηματικότητας και δημιουργίας επιχειρήσεων σε περιοχές που κινδυνεύουν από οικονομικό μαρασμό».

Ο κ. Δημητρίου αναφέρθηκε επίσης στη σκέψη του Επιμελητηρίου για τη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας σε συνεργασία με άλλους φορείς, για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων.

Άλλα αιτήματα που τέθηκαν υπόψη του υφυπουργού

  • Παράταση του αναπτυξιακού νόμου μέχρι την ανακοίνωση του επόμενου
  • Προκαταβολές και αποπληρωμής επενδυτών για τα τιμολόγια τα οποία έχουν εκτελεστεί
  • Εξέταση του ποσού του νέου ΕΣΠΑ για τις επιχειρήσεις, με γνώμονα το επενδυτικό ενδιαφέρον στην περιοχή
  • Να μην υπάρχει καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης φακέλου για επιχειρήσεις που θέλουν να εξάγουν ή ήδη εξάγουν
  • Θέματα λειτουργίας των Επιμελητηρίων και του ΓΕΜΗ.

Ο υφυπουργός και η διοίκηση του Επιμελητηρίου επισκέφθηκαν τη Natech και το ΚΕΠΑΒΙ και συζήτησαν ζητήματα ανάπτυξης με τους εκπροσώπους τους.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back