ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δύο μεγάλες απώλειες: Η Μυρσίνη Ζορμπά και ο Μισέλ Δημόπουλος

Εικόνα του άρθρου Δύο μεγάλες απώλειες: Η Μυρσίνη Ζορμπά και ο Μισέλ Δημόπουλος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/04/2023, 11:25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η 20η Απριλίου 2023 πήρε μαζί της δύο πολύ σημαντικούς ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων στην Ελλάδα:

Ο ένας, ήταν ο Μισέλ Δημόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους στο χώρο του ελληνικού σινεμά.

Ο Μιχάλης (Μισέλ) Δημόπουλος σπούδασε κινηματογράφο στη Γαλλία και ξεκίνησε την καριέρα του ως κριτικός κινηματογράφου στην "Αυγή" και στο περιοδικό "Σύγχρονος Κινηματογράφος", τη δεκαετία του '70. Συνεργάστηκε με διάφορους εκδοτικούς οίκους και συνεισέφερε ουσιαστικά στο ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο, όταν ανέλαβε ως καλλιτεχνικός διευθυντής το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1992-2004), το οποίο κατόρθωσε να κάνει διεθνές με σημαντικές αξιώσεις. Συνεργάστηκε με ελληνικούς και ξένους κινηματογραφικούς φορείς, στο πλαίσιο της διοργάνωσης αφιερωμάτων σε γνωστούς κινηματογραφικούς δημιουργούς.

«Ο Μισέλ θα είναι πάντα εδώ. Στο Ολύμπιον και στο λιμάνι, στις μεγάλες οθόνες και στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, στις κουβέντες, στα βιβλία και τα περιοδικά. Θα είναι ζωντανός, ευθυτενής, γελαστός, δίκαιος και πάντα έτοιμος να ξαναδεί και να μας δείξει τις υπέροχες ταινίες που λάτρευε, να μας κάνει να ανακαλύπτουμε το καινούριο και το ανήσυχο σινεμά σε κάθε μας βήμα». Έτσι τον αποχαιρέτησε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η άλλη, ήταν η Μυρσίνη Ζορμπά. Συγγραφέας, πανεπιστημιακός (ΕΚΠΑ, ΕΑΠ), υπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση Τσίπρα, πρώτη διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (1995-1999), εκδότρια (εκδόσεις «Οδυσσέας» 1973-1992), πολιτικός.

Ήταν μέλος του ΠΑΜ, της Ελληνοευρωπαϊκής Κίνησης Νέων και της πρώτης έκδοσης του Αντί και στη Μεταπολίτευση ήταν μέλος του ΚΚΕ εσωτερικού, της Κ.Ε. της ΕΑΡ (1987) και της κίνησης «Πολιτεία». Το 2000-2004 εξελέγη μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με το ΠΑΣΟΚ, και συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Σοσιαλιστική Ομάδα και στην Επιτροπή Πολιτισμού του Ευρωκοινοβουλίου. Το 2009-2015 διαδέχτηκε τον Νίκο Θέμελη ως διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

Ήταν σύντροφος του καθηγητή Αντώνη Λιάκου και η συγκλονιστική της τελευταία δημόσια κουβέντα, είναι αυτή:


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back